Bilindiği gibi 9 Eylül’de okular açılıyor, on binlerce öğrenci de ders başı yapacak. Özellikle lise öğrencileri okul çıkışlarında arkadaşlarıyla bir araya gelip çay kahve içmek ve günlük yaşantılarından bazı bölümleri, derslerini ve okul hayatlarını paylaşmak arzusundalar. Bunun için de gidecekleri yerler sadece ve sadece kent merkezinde ve bazı mahallelerde bulunan çay ocakları ya da kendi kendilerini kafe olarak ilan eden bazı işyerleri.

Ancak bu bazı işyerlerinin kafe olarak çalışmaları tüm yönetmelikler ve ruhsat işlemleri açısından yasal değil, en basitinden bunların çoğunun erkek ve kadın tuvaletleri yok, olanlar da usullere aykırı. Buna rağmen bu gibi işyerlerinde 30-40 liraya çay, 40-60 liraya kadar da kahve satılıyor. Bu gibi usule aykırı satış yapan işyerleri yasal mevzuatlara uyup görünür yerlere fiyat tarifesi asmayıp masa üstlerine de bırakmıyorlar. Olanlar ise işyerlerinin ücra köşelerine mikroskobik yazılarla yazılmış ve sırf adet yerini bulsun denilerek konulmuş tabelalarla yetiniyorlar.

Devletin tüm yönetmeliklerine aykırı davranan ve hatta hükümeti takmayan bu işyerleri ne yazık ki vilayetlerde ilgili makamlarca da denetlenmiyor, örneğin Ticaret İl Müdürlüğü bunları kontrol etmiyor.

Kaan Güçer son yolculuğuna uğurlandı Kaan Güçer son yolculuğuna uğurlandı

Zonguldak’ta da ne yazık ki durum bu aşamada. Bundan en çok rahatsız olanlar ise zaten ceplerinde kıt paraları olan öğrenci kesimi. Ailelerinin verdikleri paralarla bu gibi işyerlerinde çay bile içemeyen, soyulan bu öğrenciler Zonguldaklı yöneticilerden biraz insaf ve denetleme bekliyorlar.

Muhabir: Sermet Aksu