Çaycuma Belediyesinin son on yılda envanterine kattığı eserler göz kamaştırıyor. Değeri yüz milyon liraları aşan eserler hizmet binasından spor tesislerine, konuttan enerji santrallerine, kültür merkezlerinden eğitim yapılarına, eğlence-dinlence yerlerinden ticaret alanlarına, ulaşım tesislerinden tarım alanlarına, ibadethaneden geri dönüşüm tesislerine kadar birçok alanda hizmet veriyor. Vatandaşların yoğun rağbet gösterdiği tesisler, yapılan diğer altyapı yatırımlarıyla birlikte Çaycuma’da yaşamı kolaylaştırırken kentsel yaşam kalitesini de artırıyor. Civar belde ve ilçelere atamayla gelen, işyeri kuran pek çok vatandaş, altyapısının gelişkinliğiyle ve sosyal hayattaki zenginliği de dikkate alarak Çaycuma’da yaşamayı tercih ediyor. İlçe giderek Zonguldak’ın cazibe merkezi haline geliyor.
BELEDİYE KOMPLEKSİ 15 BİN METREKARE KAPALI ALANA YAYILIYOR
Çaycuma Belediyesinin son on yılda yaptığı yatırımların göze çarpanlarının başında Yeni Belediye Kompleksi geliyor. Toplam 15 bin metrekare kapalı alana sahip olan kompleks, vatandaşlara daha nitelikli hizmet sunmanın yanı sıra kentin ticari hayatını da zenginleştiriyor. 360 derece Çaycuma manzarasına sahip Panorama Kafe ve içindeki konferans ve çok amaçlı salonlarıyla bir sosyal merkez niteliği de taşıyan kompleks, belediye personelinin daha konforlu ortamlarda hizmet sunmasına da olanak tanıyor. Vatandaşların daha hızlı ve etkin hizmet alması son derece işlevsel düzenlemelerin yapıldığı kompleksin içinde, ayrıca, bir Belediye Meclisi Toplantı Salonu ile bir nikâh salonu da yer alıyor. Isıtma, soğutma, aydınlatma sistemi tümüyle akıllı olan binanın yağmur suyu toplama sistemi de bulunuyor.
ATATÜRK SPOR MERKEZİ TÜM BÖLGEYE HİZMET VERİYOR
Çaycuma Belediyesi, önüne koyduğu “Her yaştan insanın, her dalda spor yapabileceği bir kent” vizyonunun sonucu olarak, başta Atatürk Spor Merkezi olmak üzere, ilçeye, pek çok spor tesisi kazandırmış bulunuyor. Tasarımı ulusal düzeyde yapılan mimarlık yarışmasıyla elde edilen 114 eser arasından seçilen Atatürk Spor Merkezi, işlevi kadar estetik yapısı ile de göz dolduruyor. Yarı olimpik yüzme havuzunda binlerce çocuğun ücretsiz yüzme kursu aldığı Spor Merkezi, içindeki etkinlik çayırı, yürüyüş parkuru, spa hizmetleri, kafeteryası, fitness ve plates salonlarıyla yalnızca Çaycumalılara değil tüm bölge halkına hizmet veriyor. Çaycuma Belediyesinin spor alanındaki önemli yatırımlardan biri olan Ada Spor Merkezi’nde açık-kapalı futbol ve tenis sahalarının yanı sıra derslikler de yer alıyor. Bocce, okçuluk gibi geleneksel sporların da yapılabildiği merkez; jimnastik, müzik, yabancı dil kurslarıyla küçük bir spor akademisi gibi görev yapıyor.
ENERJİ ALANINDA DA ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILDI
Çaycuma Belediyesi son yıllarda enerji alanında da önemli yatırımlara imza atıyor. “Kendi kendine yeten belediye olmak, kendi enerjisini yenilenebilir kaynaklardan temiz enerji olarak üretmek” vizyonu doğrultusunda yapılan yatırımlar, “ekoloji dostu belediyecilik” anlayışının bir parçasını da oluşturuyor. Kapalı pazaryerinin üstüne 250 kW’lık Güneş Enerji Santrali kuran Çaycuma Belediyesi, Filyos Irmağı’nın üstüne 250 kw’lık bir de Arşimet burgulu mikro HES kurarak toplamda 500 kw’lık bir kurulu güce erişmiş bulunuyor.
ÇAYCUMA’YA, BELEDİYE ELİYLE 145 KONUT KAZANDIRILDI
Son yıllarda konutlaşma için de önemli adımlar atan Çaycuma Belediyesi, Vadi Evleri’nde 48, Sofhia Evleri’nde 82 yeni konut üretmiş bulunuyor. Belediye Evleri’nde çürümeye terk edilmiş 15 konutu dış cephe ve temel izolasyonları da dahil tüm onarımlarını yaparak envanterine katan Belediye, bu çalışmalarla ilçenin yapı kalitesinin yükselmesine de katkı sunuyor. Sofhia Evleri ile apartmanlara sıkışıp kalmış vatandaşlara farklı bir seçenek sunulurken, şehirlerin karmaşasından uzakta doğa ile baş başa kalacakları nitelikli bir yaşam alanları da oluşturuluyor.
ÇAYCUMALI ÇOCUKLARIN BİR DÜNYA VATANDAŞI OLARAK YETİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR
Eğitim alanında projesinden inşasına, iç donanımından işletmesine kadar her şeyinin Çaycuma Belediyesi tarafından yapıldığı Zübeyde Hanım Çok Dilli Anaokulu, 3-6 yaş arasındaki çocuklar kadar, kentin görece olarak daha geride kalmış İstasyon semtinin sosyal, kültürel gelişimine de katkı sunuyor. Almanya’nın Lennestatdt kentiyle geliştirilen kardeş kent ilişkisinin bir faaliyet alanını da oluşturan Zübeyde Hanım Çok Dilli Çocuk Yuvasında, Çaycumalı çocuklar bir dünya vatandaşı olarak yetiştiriliyor.
EĞİTİMDEN KÜLTÜRE HER ALANDA YENİ TESİSLER KAZANDIRILIYOR
Kentin eğitim kadar kültürel gelişimi için de yatırımlar yapan Çaycuma Belediyesi, son 10 yıl içinde, restorasyonunu tamamladığı SEKA Sosyal Tesisleri ile kentin sosyal yaşamına çok önemli renk katarken, eski cezaevinin restorasyonuyla oluşturulan Kaymakam Serkan Keçeli Kültür Merkezi bu alandaki hizmetlerinin en yenisini oluşturuyor. Çaycuma halkı tarafından büyük beğeni toplayan yeni kültür merkezi, kafesi, sergi alanları, müzesi, kütüphanesi ve öğrenciler için düzenlenmiş şık çalışma salonlarıyla tam bir kültür merkezi hüviyeti taşıyor.
KÜLTÜR KENTİ ÇAYCUMA HEDEFİNE KOŞAR ADIM ADIM GİDİLİYOR
Geçtiğimiz yıllarda yapımı kısa sürede tamamlanan Kantarcılar Konağı, bir yandan içinde ilçenin etnoğrafik değerlerini yaşatan bir müze ev olarak işlev üstlenirken diğer yandan da ahşap yapı kültürüne dayalı geleneksel Çaycuma evlerinin güzel bir örneğini sunuyor. Çaycuma Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan bir diğer eser olan Eski Belediye Binası ile bir köyden sökülüp sosyal tesislerin bahçesine kurulan köy evine de fonksiyon kazandırılması, “Kültür kenti Çaycuma” vizyonunun adımlarını oluşturuyor.
ÇAYCUMA BELEDİYESİ KENTİN TİCARİ HAYATINI DA ZENGİNLEŞTİRİYOR
Kentin ticari hayatını geliştirmek için de çalışmalar yapan Çaycuma Belediyesi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı hibesiyle yaptığı Çaycuma Arasta’da, tıpkı kapalı pazaryerinde olduğu gibi yöresel ürünlerin satışını yapıp kadın emeğinin değerlendirilmesini amaçlıyor. Belediyenin bu alandaki diğer girişimini de Tarım Organize Sanayi Bölgesindeki çalışmalar oluşturuyor. 27 bin metrekare sera alanına sahip olan belediye, burada, kooperatiflerle birlikte tarımın gelişmesine yönelik projeler planlıyor. Kentin ticari hayatına renk katacak bir diğer eseri de Kapalı Çarşı projesi oluşturuyor. Pazar alışverişini tamamlayan vatandaşların, pazaryerinde bulamadığı şarküteri, kuru gıda, baharat gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceği Kapalı Çarşı, sunduğu diğer olanaklarla Çaycuma’nın gözde mekânlarından biri olmaya hazırlanıyor.
VARAGEL, YEREL BİR SORUNA, YEREL AKILLA ÜRETİLEN ÇÖZÜMÜN GÜZEL BİR ÖRNEĞİNİ OLUŞTURUYOR
İlçede hareket edebilir durumdaki tüm engellilerin “Hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan her türlü hizmete ulaşabileceği bir kenti oluşturma” vizyonu çerçevesinde, yaya odaklı olarak yeniden inşa edilen Çaycuma’da, son on yılda, ulaşım alanında da önemli yatırımlar yapılıyor. Yenilemesi yapılan ya da yeni inşa edilen tüm yollara mutlaka bisiklet yolunun yapıldığı kentte, oldukça yüksek kotta bulunan Devlet Hastanesine, yaya erişimini sağlamak üzere kurulan Varagel adlı bir tür finiküler sistem çalışıyor. Adıyla yöredeki madencilik kültürünü de yaşatan Varagel, yerelde yaşanan bir soruna, yerel akılla bulunan doğru çözüm olarak da öne çıkıyor.
SARIKAŞ YAYA KÖPRÜSÜ KENTİN YENİ SİLUETİNİ OLUŞTURUYOR
Çaycuma Belediyesinin “Yaya odaklı bir kent” vizyonunun en önemli yatırımlardan birini de Sarıkaş Yaya Köprüsü oluşturuyor. Kentin iki yakasındaki ilişkiyi güçlendirmek, daha çok konutların bulduğu batı yakasından, işyerlerinin bulunduğu doğu yakasına vatandaşların yaya ya da bisikletleriyle gidip gelmesini sağlamak amacıyla Filyos Irmağı üzerine kurulan köprü, ışıklandırmasıyla, özellikle geceleri, kentin yeni siluetini oluşturuyor.
ÇÖPLÜKTEN ÇIKAN MUCİZE: YAŞAM PARK
Çöplükten çıkan mucize olarak hizmetlerine devam eden Yaşam Park, 20 bin metrekare alana yayılan birinci etabında, Çaycumalıların yeni buluşma mekânı oldu. Düzenlemelerine 100 bin metrekare alanda devam edilen 2. etabın tamamlanmasıyla bölgenin cazibe merkezi haline gelecek Yaşam Park, içindeki ekolojik göletle su sporları olanağı da sunuyor. Ahşap Cami ve yerleşkesi, Emniyet Müdürlüğü, Adliye gibi kamu yatırımlarının tamamlanmasıyla, daha en başında adı “Şanzalize Bulvarı” olarak dillenen Yalı Caddesi, Çaycuma’nın başka güzellikteki yüzü olmaya hazırlanıyor.
SADELİĞİN GÖRKEMİNİ SERGİLEYEN ABİDEVİ ESER: AHŞAP CAMİ
Yalı Caddesi’nde yapılan önemli yatırımlardan birini de yapımı büyük ölçüde tamamlanan ahşap cami oluşturuyor. Bir abidevi eser olarak uzun yıllar ilçeye hizmet edecek ahşap camiyle, Çaycuma’da, inanç turizminin başlaması hedeflenirken, sadeliğin görkemini gönül çelen zenginlikle sergileyen eser, gezen herkesi adeta büyülüyor. Cami ayrıca %65’i ormanlarla kaplı bölgede geleneksel mimarinin en önemli öğesi ahşap yapı kültürünü yaşatmayı amaçlarken, tek tipleşen cami mimarisine farklı seçenek sunmayı da amaçlıyor.
ÇAYCUMA BELEDİYESİNİN KOÇBAŞI: ÇAYBEL
Çaycuma Belediyesinin son on yıldaki en önemli kazanımlarından birini de şirketi ÇAYBEL oluşturuyor. İnşaattan altyapı çalışmalarına, tesis işletmelerinden tarımsal üretime, geri dönüşümden kent mobilyası imalatına kadar pek çok alanda faaliyet yürüten ÇAYBEL, beton santrali, ahşap ve beton kent mobilyaları fabrikası, çok sayıda aracı, geri dönüşüm tesisleri, gayrimenkulleri ile ciddi bir ekonomik büyüklüğü de oluşturuyor. Yarattığı kapasite ile önemli bir istihdam aracı da olan ÇAYBEL, Çaycuma Belediyesinin eli kolu olarak, son on yılda yaptığı atılımın koçbaşını oluşturuyor. Son on yılda envanterini önemli ölçüde geliştiren Çaycuma Belediyesi geleceğe umutla bakıyor.