Zonguldak’ın Çaycuma İlçesine bağlı Yukarıihsaniye köyünde kahverengi kokarca’ya yönelik biyolojik mücadele başladı.

Mücadelede, Trissolcus japanicus ‘Samuray Arısı’ parazitoidi salımı gerçekleştirildi.

Çaycuma Devlet Hastanesi'nde ameliyathaneler yenilendi Çaycuma Devlet Hastanesi'nde ameliyathaneler yenilendi

(Samuray Arısı) Parazitoidi salınımına, Zonguldak Vali yardımcısı Muammer Balcı, Çaycuma Kaymakamı Mehmet Göze, İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'nde (ZMAE) görevli Erdoğan Ayan ve personel, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı'nda görevli Hüseyin Akyazı, İl Müdür Yardımcısı Hasan Akcaalan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan Bulut, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Verim, Şube ve İlçe Müdürlüğünde görevli personel ile yetiştiriciler katılım sağladı.

Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan konuşmasında, 'Meyve ve sebzelerde büyük ekonomik zararlara yol açan Kahverengi Kokarcanın tarımsal üretimde zararını en aza indirmek amacıyla biyolojik mücadeleye önem verildiğini biyolojik mücadele ile kahverengi kokarcanın hareketini ve üremesini kısıtlamaya yönelik parazitoid salınımı gerçekleştireceğiz. TAGEM desteği ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve ZMAE tarafından üretilen parazitoidlerin salınımını gerçekleştireceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.

Alınan bilgiye göre, Ülkemizde ilk kez 2017 yılında gözlenen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı İlimiz genelinde 3.000 adet Parazitoid Samuray Arısı (Trissolcus japonicus) salınımı gerçekleştirildi. Parazitoid salınımı ile popülasyonun kontrol altına alınması amaçlanmakta. Ayrıca İl Müdürlüğü tarafından feromon ve toplama tuzak takipleri, üreticilere mücadele ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılmış ve yapılmaya devam edecek.

Yapılan konuşmaların ardından parazitoidlerin salınımı ile etkinlik sona erdi.

Çaycuma Kahverengi Kokarca 1Çaycuma Kahverengi Kokarca 4

Çaycuma Kahverengi Kokarca 3

Çaycuma Kahverengi Kokarca 2

Çaycuma Kahverengi Kokarca 5

Kaynak: Bülten