Genel kurula Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Eğitim İş Genel Merkez Özlük Hukuk Sekreteri Orhan Yıldırım, Avukat Sabri Yavuzyılmaz, ZOTEV Başkanı Fikret Zaman, Genel Sağlık İş Ereğli Temsilcisi Murat Sezer, Ereğli, Kilimli, Devrek, Çaycuma ve Alaplı ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Divan Başkanlığı’nı Av. Sabri Yavuzyılmaz’ın yaptığı kongrede, Eğitim İş Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Çataklı, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Başöğretmen Atatürk, 'Bir millet, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla kaimdir' sözleriyle, Cumhuriyetimizin bağımsızlığının sağlıklı bir eğitim anlayışıyla korunabileceğini ve devrimlerin bu anlayışla kökleşeceğini vurgulamıştır.

Atatürk, çağdaş, laik, bilimsel, kamucu ve halkın ihtiyaçlarına yanıt veren, bireyi kulluktan özgür bireyler olmaya yönelten bir eğitim anlayışının temellerini Kurtuluş Savaşı yıllarında atmıştır. Bu inançla devam eden Cumhuriyet devrimcileri, Köy Enstitüleri ve öğretmen okullarıyla bu anlayışı günümüz kuşaklarına taşımıştır. Ardından gelen TÖS ve TÖBDER; laik, bağımsızlıkçı, aydınlanmacı, ulusal onurdan yana, eşit ve parasız eğitim anlayışını bizlere emanet etmiştir.

Yağmur ve fırtına sonrası dalga mendireği aştı Yağmur ve fırtına sonrası dalga mendireği aştı

Eğitim İş, kurulduğu günden bu yana emek sınıfının sorunlarına çözümler üretmeye çalışmış, ulusun ve ülkenin sorunlarına yabancı kalmamış ve en önemli özlük hakkının 'bağımsız bir ülkede demokrasi içinde yaşamak' olduğu bilinciyle hareket etmiştir. Atatürk’e ve devrimlerine yürekten bağlı, adalet, eşitlik ve özgürlük gibi evrensel değerleri ilke edinmiş bir emek örgütüdür.

Yoksulluğun, atanamayan gençler kadar okumaya çalışan gençleri de etkilediği bilinmektedir. Üniversite eğitimi için önemli bir finansman gerekirken, bu imkândan mahrum kalan gençlerin çoğu üniversite eğitimine son vermek zorunda kalmıştır. Eğitimini tamamlamasına rağmen atanamayan ya da atanıp mesleğine kavuşan fakat bu kez de şiddete maruz kalan öğretmenlerin ülkesine dönüşen Türkiye’de, devlet yetkililerinin sessizliği kabul edilemez. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da okul müdürü olan İbrahim Oktugan, bir öğrenci tarafından öldürüldü. Öğretmen şiddetine karşı caydırıcı bir çözüm bulunmamış olması, olayların artarak devam etmesine neden olmakta ve öğretmenler can güvenliğinin olmadığı şartlar altında öğrenci yetiştirmeye çalışmaktadır. Eğitimde şiddeti önleme konusunda bir an önce düzenlemeye gidilmeli ve bu tür olayların yaşanmasına izin verilmemelidir. Aksi halde ne okullar okul olur ne de öğretmenlik mesleği hak ettiği saygı ve değeri görür. Bu tespitlerden sonra Atatürk Cumhuriyeti’nden yana duruş sergileyen bütün öğretmenlere düşen ana görev, yılgınlığa düşüp kenara çekilmek değil, bu piyasacı eğitim sistemini yıkıp, yeniden bilimden ve akıldan beslenen bir eğitim politikasını hayata geçirmektir."

Yapılan konuşmaların ardından Eğitim İş Zonguldak İl Başkanlığı yönetimine Kamuran Çataklı, Hakan Özdemir, Ayşegül Çolak, Ali Kemal Dinç, Cem Atasun, Bayraktar, Süleyman Altunay ve Ebru Özel seçildi. Öte yandan, Birleşik Kamu İş Başkanlığı’na ise Metin Kahveci getirilecek.

Muhabir: Ersen Berk Çelik