Sevgili okurlarım; Sizlere ulaşımda devrim yaratan elektrikli otomobillere; özellikle de mini EV’lere odaklı yazımla bir kez daha karşınızdayım.
Elektrikli otomobiller gelecek mi ?
Evet, elektrikli otomobiller zaten şu anda hayatımızın bir parçası ve gelecekte çok daha yaygın hale gelecekler. Dünya genelinde birçok ülke ve otomobil üreticisi, fosil yakıtlı araçlardan elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için çeşitli önlemler alıyor. Bu geçişin ana sebepleri arasında çevresel kaygılar, karbon emisyonlarını azaltma hedefleri ve enerji verimliliği yer alıyor.
Elektrikli otomobiller, daha düşük emisyon seviyeleri, sessiz çalışma ve uzun vadede daha düşük işletme maliyetleri gibi avantajlar sunuyor. Ayrıca, batarya teknolojilerinde yapılan gelişmeler, araçların menzilini artırıyor ve şarj sürelerini kısaltıyor. Bunun yanı sıra, şarj altyapısının genişlemesi ve devlet teşvikleri de elektrikli araçların benimsenmesini hızlandırıyor.
Birçok büyük otomobil markası, tamamen elektrikli modellere geçiş planlarını açıklamış durumda. Örneğin, bazı markalar önümüzdeki 10-20 yıl içinde fosil yakıtlı araç üretimini tamamen durdurmayı planlıyor. Dolayısıyla, elektrikli otomobiller hem yakın gelecekte hem de uzun vadede ulaşımın önemli bir parçası olacak.
Wuling Hongguang Mini EV yukarıda resmini görmüş olduğunuz otomobil gerçek anlamda elektrikli otomobiller konusunda bir devrim yarattı. 2022 ve 2023 yıllarında 400 bin adetlik satışlara ulaşan bu küçük otomobil toplamda şu ana dek 1.1 milyon adetten fazla satıldı. 4 kişiyi şehir içinde rahatlıkla taşıyan aracın satış fiyatları sıkı durun tam 4162 dolardan başlıyor Çin’de Türkiye’de karşılığı 141 bin TL. Benzer rakamlara Türkiye’de satılsa hatta 2 katı rakamlara dahi satılsa Türkiye’de ulaşımda gerçek anlamda bir devrim yaratacak bir araçtan bahsediyoruz. Bu rakama klima, lastik basınç sensörleri, ABS, stereo ses sistemi gibi birçok özellik de dahil. Menzili 120, 170 ve 280 km arasında değişiyor alacağınız versiyona göre. Son sürati de 100 km.
Bu arada otomobilin en dolu versiyonunu fiyatı 5600 dolara kadar çıkıyor onun da TL karşılığı 190 bin TL.
Peki bu otomobiller niye Türkiye’ye geliyor da niye pahalı diyecek olursanız da nakliyesi neredeyse aracın yarısını geçiyor ve vergilerle de fiyatları çok yükseliyor.
İyi haber şu ki Türkiye’de de bu potansiyeli gören birkaç girişim mevcut. Akıllı telefon üreticisi Reeder, Bursa İnegöl’de mobilya üreticilerinin girişimi Amperino ve Very’i üretecek olan girişim bunlardan sadece birkaçı.
Henüz fiyat bilgilerine ulaşamasak da yakın gelecekte trafikte göreceğimiz bu araçlar ulaşımı baştan aşağı değiştirecekler. Zira elektrik fosil yakıtlardan daha ucuz ve araçlar da içten yanmalı rakiplerine göre oldukça ucuz olma vaadiyle geliyorlar. Kapladıkları alan da daha küçük ve bakım gereksinimleri de nerdeyse yok gibi çünkü hareketli parçalarının arıza yapma olasılığı oldukça düşük. Ulaşım maaliyetleri de toplu taşımayla rekabet edeceği için birçok kişi kalabalık ve sıkışık otobüsler yerine elektrikli ve temiz bu araçları tercih edecektir.