Sevgili okurlarım; Sizlere bu kış orta ve kuzey Avrupa’yı gezdireceğimiz söylemiş ve bu sözümü tutmanın mutluluğu ile  bir kez daha karşınızdayım.

Çekya Prag – Macaristan Budapeşte- Polonya Varşova’nın ardından Almanya’nın en büyük ikinci kenti Hamburg tutu ile karşınızdayım.

İyi geziler dilerim…

Almanya’nın en önemli kentlerinden biri olan Hamburg; Berlin’den sonra en kalabalık ikinci şehirdir ve Avrupa’nın ikinci en büyük limanına ev sahipliği yapar. Elbe Nehri kıyısında kurulan şehirde birçok köprü bulunur. Bu nedenle Avrupa'nın en fazla köprüsüne sahip şehri olarak bilinir. Avrupa’nın orta ve kuzey bölgesini kültürel, tarihsel ve en önemlisi ekonomik olarak birbirine bağlayan bir köprü görevi görür. Denizcilik konusunda da oldukça ünlü bir şehirdir.

hamburg-7

Hamburg Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için otobüs ve tren seçeneklerini kullanabilirsiniz. Tren seçeneğini kullanmak isterseniz S1 trenine binerek Ohlsdorf durağına kadar gidebilir, sonrasında bu duraktan U1 hattına aktarma yaparak Farmsen istasyonunda inebilirsiniz. Otobüs seçeneğinde ise Route 606 numaralı otobüsü kullanarak Rathausmarkt durağında inebilirsiniz. 

hamburg-1

Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi toplu ulaşım seçenekleri Hamburg’da oldukça gelişmiştir. Metro, otobüs, feribot, banliyö gibi birçok toplu ulaşım alternatifi ile istediğiniz her yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Rathausmarkt bölgesinden kalkan otobüslerin 600 tane hattı bulunmaktadır ve şehrin birçok bölgesine gider. Gece hizmet veren otobüsler ise Nachtbus’tur. Bir diğer alternatif olan metro ise şehrin farklı bölgelerine ulaşım sağlayan U1, U2 ve U3 olmak üzere 3 farklı hatla hizmet vermektedir.

Banliyöler ise 05.00 ile 01.00 ile hizmet vermektedir. Uzak bölgelerin banliyö seferleri 23.00 itibariyle bittiği için seyahatinizi buna göre planlamalısınız. Toplu ulaşım biletlerini istasyonlardan satın alabilirsiniz. Elbe nehri üzerinde seyahat etmek isterseniz 6 limana seferi bulunan feribotları kullanabilirsiniz. Ayrıca şehrin birçok bölgesinden bisiklet kiralayarak, güneşli günlerde şehri bisikletle gezebilirsiniz.

hamburg-3

Hamburg’a Ne Zaman Gidilir?

Ilıman iklime sahip olması sebebiyle, bölgeyi gezmek için en uygun aylar mayıs ve eylül aylarıdır.

Hamburg’daki Festivaller

Hamburg birçok kültürü ve kendine ait Kuzey Almanya kültürünü bir arada yaşayan bir şehirdir.

Dom Festivali (Mart, Ağustos, Kasım)

·         Japon Kiraz Çiçeği Festivali (Mayıs)

·         Uluslararası Havai Fişek Gösterisi (Ağustos)

·         Reepherbahn Müzik Festivali (Eylül)

·         Elbjazz Festivali (Haziran)

hamburg-2

Hamburg’da Gezilecek Yerler

Avrupa'nın kuzey bölgelerini tanımak, kültürünün nasıl değişiklik gösterdiğini ve birbirleri ile bağlarını gözlemlemek için Hamburg bir başlangıç noktası olabilir. Tüm tarihi boyunca hem kuzey hem de güney ülkelerle olan bağlantısı sayesinde bir geçiş noktası olan şehirde, gezilecek pek çok özel destinasyon vardır.

hamburg-4

Gemi Turu yapmadan dönmeyin

Sevgili okurlarım gemi turu ve liman gezisi yapmadan Hamburg’dan ayrılmayın? İstanbul boğazının yanından bile geçemez ama sizler için kültür deneyimi olacağına eminim ;

Limanda FastFoof tarzı balıkçılardan ekmek içi balık yiyebilirsiniz.

Hamburg City Hall

19. yy’ın sonlarında inşa edilen Hamburg Belediye Sarayı, yalnızca bir belediye sarayı olarak değil aynı zamanda yerel parlamento olarak hizmet verir. Bu nedenle, sarayın şehrin tarihsel ve siyasi sürecinde önemli bir yeri bulunmaktadır. 

hamburg-6

Elpphilharmonie

Kısaca Elphi olarak adlandırılan yarımada üzerinde yer alan bu konser salonu Hamburg’un önemli simgelerinden biridir. Şehrin en büyük binası olan konser salonu liman manzaralı olması nedeniyle turistlerin gözde mekânlarından birisidir.

MiniaturWunderland

Büyük bir maket tasarım merkezi olan yer, dünyaca ünlü birçok yerin maketlerle sergilenmesinden oluşur. Coğrafi bölgeler, önemli olaylar birçok sahnenin ufak tasarımlarını burada görebilirsiniz. Çocuklarınız ile birlikte gezebileceğiniz, onların da çok eğlenceli vakit geçirebileceği bir seçenek olarak göz önünde bulundurabilirsiniz.

hamburg-5

Hamburg Gece Hayatı

Almanya’nın birçok eğlence çeşidini bir arada bulabileceğiniz şehirlerinden birisi Hamburg’dur. Geziniz sırasında aradığınız herhangi bir konseptte mekân bulabilirsiniz.  St. Pauli bölgesinde canlı müzik mekanları ve pubları rahatlıkla bulabilirsiniz.

Her Milletten insanın olduğu St. Pauli bölgesinde çok sayıda Türk Dönerci ve iş yeride mevcut pek yabancılık çekmeyeceğinizi garanti ederim.

Sevgili Okurlarım orta Avrupa seyahatimin sonuna geldim ve sizler için mutfaklarda çok zaman geçirdim. Önümüzdeki sayıdan itibaren sizlere Avrupa Mutfağını tanıtacak ve güzel yemek tarifleri ile evlerinize konuk olacağımı düşünüyorum.

Bir sonraki seyahatim Bahar aylarının başında Bulgaristan ve Romanya olacaktır.

Hepinize selam ve sevgilerimi sunarım. Sağlık ile kalınız…

hamburg-8