Her türlü kent estetiği açısından sıfır olarak nitelendirilebilecek olan ve imar yasasının da 40. Maddesine aykırı olarak karşımıza çıkan bazı kulemsi yapılar vatandaşı üzüyor ve “kim yaptırıyor bunları?” sorusuna da yanıt aratıyor.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Kamunun selameti için alınması gereken tedbirler” başlıklı, Madde 40 bölümünde şöyle diyor; “Arsalarda, evlerde ve sair yerlerde umumun sağlık ve selametini ihlal eden, şehircilik, estetik veya trafik bakımından mahzurlu görülen………….”

Buna göre Uğur Mumcu kavşağında bulunan ve üstünde “Zonguldak” yazıları bulunan kulemsi yapı kent trafiği açısından ayrıca da kent estetiği açısından sakınca arz ediyor.

Aynı şekilde vilayet önüne dikilmiş olan ve adına saat kulesi denilen plastik kule de yine kent estetiği açısından gereksiz ve sakıncalı oluyor.

Aynı şekilde Tersane tepesine dikilen ve adının asansör olduğu belirtiler 35 metrelik kule de aynı şekilde kent estetiği açısından olumsuz bir görüntü teşkil ediyor ve kıyı güzelliğini bozduğu gerekçesiyle de ayrı bir şekilde eleştirilmiyor.

Vatandaş da haklı olarak bu görüntülere tepki veriyor, “bunları kim yaptı neden yaptı, bize ve Zonguldak’a ne garezi var?” diye soruyor. Tepki verenler arasında mimar ve mühendis odaları ile çevre ve şehircilik uzmanları ve odaları da bulunuyor.

Whats App Image 2024 07 10 At 13.24.24

Kent konseyi başkanı halktan destek Kent konseyi başkanı halktan destek

Whats App Image 2024 07 10 At 13.24.23 (1)

Whats App Image 2024 07 10 At 13.24.23

Muhabir: Sermet Aksu