Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz.
Yaşanan orman yangınlarının yaraları sarılmadan yeni bir felaketle karşı karşıya kaldık.
Üzüntü üzerine üzüntü yaşıyoruz.
Bartın, Kastamonu ve Sinop 'ta sel felaketi nedeniyle can kayıplarımız ve sayısı belirsiz kayıplarımız var.
Felaketin boyutları çok çok büyük.
Batı Karadeniz'de etkili olan aşırı yağışlar sonucunda Bartın'ın Ulus ilçesi, Kastamonu'nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop'un Ayancık ilçesinin selden etkilendiğini bildirildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın Ulus'ta 90 mm; Kastamonu Küre'de 198 mm, Pınarbaşı'na 167 mm, Azdavay'a 145 mm, İnebolu'ya 123 mm, Abana'ya 122 mm Bozkurt'a 117 mm; Sinop Merkezde 104,6 kg, Ayancık'ta 301,03 kg, Boyabat'ta 76,6 mm, Dikmen'de 54 mm, Erfelek'te 78,6 mm, Gerze'de 72,4 mm, Merkez'de 83,8 mm, Türkeli'nde 223,23 kg yağış düşmüştür. Yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü 18.00 civarında bölgede etkisini kaybetmesi beklenmekteydi.
Sinop’ta etkili olan sağanak yağış, Ayancık ilçesini vurdu. Ayancık Çayı taştı, araçlar sel sularında sürüklendi, yurttaşlar evlerinde mahsur kaldı.
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde etkili olan selin ardından arama kurtarma faaliyetleri sürüyor.
Yağışın etkili olduğu ilçede, Ezine Çayı'nda su seviyesinin yükselmesiyle yaşanan taşkın sonrasında birçok ev ve iş yeri sular altında kaldı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kastamonu'da 15, Sinop'ta 2 kişinin hayatını kaybettiğini, Bartın'da ise kayıp 1 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Böylesi felaketler kaçınılmaz ama zarar ve can kayıplarımızı önlemek için yapılabilecekler var.
Daha çok canımız yanmadan önce...
Tüm bunların sebebi küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yol açtığı felaketler.
Bizler de bu değişikliğin sonuçlarını yaşıyoruz.
Bilim insanları, iklim değişikliğinin önüne geçilmezse sel felaketlerinin artacağını yıllardır söylüyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) bu haftanın başında yayımlanan IPCC İklim Raporu da, su seviyelerinin yükselmesinin de etkisiyle 2100 yılına kadar kıyı bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın sel felaketlerine maruz kalacağı uyarısında bulunuyor.
Ancak uzmanlara göre asıl sorun, sel olaylarının Türkiye'de afete dönüşebilmesi.
Peki ülkemiz bu afetlere hazırlı mı?
Sevgilerimle...