1920'li yıllarda, Türkiye'ye Fransa'dan üç piyano gönderildi, bu piyanolardan ikisi Zonguldak'a verildi. Bu olay, Zonguldak için önemli bir dönüm noktası oldu ve kente getirilen piyanolar, bölgenin gelişimine büyük katkı sağladı.
Zonguldak'ın değeri, taşkömürünün bulunmasının ardından artış gösterdi. Kömür madenleri, bölgenin ekonomisine önemli bir canlılık getirdi ve kentin sanayileşmesine katkıda bulundu. Bu dönemde Zonguldak, kültürel anlamda da öncülük etmeye başladı.
Daha öncesinde 19. yüzyıla kadar süregelen geleneksel yaşam biçimi ve toplumsal yapı, kömür ve demir-çelik işletmelerinin kurulması ve artan işçi ihtiyacını karşılamak için özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nden gelen ve kente kalıcı olarak yerleşen işçiler sayesinde önemli ölçüde değişti. Zonguldak, bu işçi nüfusu ve enerjiye olan katkı ile birlikte önemli bir göç merkezi haline gelmiş, böylece kentin sosyal ve ekonomik yapısı dönüşmüştü.
Fransızların hediye ettiği piyanolar, kentin kültürel hayatında da iz bıraktı. Müzik, eğlence ve sanatsal etkinliklerin merkezi olarak piyanoların kullanımı, Zonguldak halkının yaşam tarzını zenginleştirdi. Bu tarihi olay, Zonguldak'ın gelişim ve kültürel zenginleşmesine olan katkısını gösteren önemli bir anı olarak hafızalara kazındı. Haber: Fadime YILMAZ ELMA
Fransa’dan Türkiye’ye 3 adet geldi, 2’si Zonguldak’ın!
Fransa’dan Türkiye gönderilen 3 piyanodan 2’sinin Zonguldak’a verilmesi, o dönemde kültürün gelişmesine önemli ölçüde katkı sağladı.
Bunlar da ilginizi çekebilir