Bilindiği gibi Karadeniz’de lüfer yıllardır görülmüyor. Tek tük tezgahlara düşen lüferin az avlanabilmesinin nedeni ise daha büyümeden çinekop halindeyken tonlarca avlanması. Trol yoluyla avlanan çinekoptezgahlarda görüldüğünde ise insanın içini sızlatıyor. Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından balıkçı barınağındaki bir teknede yapılan kontrolde kasalar dolusu, avlanabilir asgari boy sınırından küçük lüfer balığı ele geçirildi. Ekipler tarafından 4 kişiye 66 bin 108 lira idari para cezası uygulandı.Ekipler tarafından, Su Ürünleri Yönetmeliği çerçevesinde avlanabilir asgari boy altında balık avlamaktan para cezası verildi.

Görüldüğü gibi çinekop Zonguldak taraflarına da geliyor. Ancak bu balığın insafsız trolcüler tarafından ağlarla yakalanıp tezgahlarda satılması bir anlamda bunu önlemesi gereken resmi kurumların ihmali.

Bu çerçevede Gıda Tarım il müdürlüğü su ürünleri ekiplerinin bir an önce balık satıcılarını uyarıp legal olmayan boyuttaki çinekopun satılmasını önlemeleri gerekir. Karadeniz’deki balığın tükenmemesi için de bu şarttır. Bu iş Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolleri sonucu yakalamasına bırakılmayacak kadar da önemli bir konudur.

Whats App Image 2024 09 24 At 12.34.27 (1)

Yolun başında da sonunda da uyarı yok Yolun başında da sonunda da uyarı yok

Whats App Image 2024 09 24 At 12.34.28

Whats App Image 2024 09 24 At 12.34.27

Muhabir: Sermet Aksu