Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, 12 Temmuz 2024 tarihinde Genel Başkan Hakan Yeşil başkanlığında Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS’e bağlı Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Amasra, Merkez Servisleri Şube başkanları ve tüm Şube yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının basına açık bölümünde Genişletilmiş Başkanlar Kurulu gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, KİT Reformu taslağıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile yaptıkları toplantı hakkında bilgi verdi.

Zabıta ekipleri pazar esnafını denetledi Zabıta ekipleri pazar esnafını denetledi

Genel Başkan Yeşil, şöyle konuştu:

“Başkanlar kurulu toplantımızın gündemi, Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu KİT reformu adı altında yapılmaya çalışılan değişikliklerdir. Bu değişiklikler doğrultusunda, o günden bugüne sendika olarak ve yönetim olarak bir dizi çalışma yaptık. Bu çalışmalar doğrultusunda Zonguldak Platformu adında büyük bir topluluk oluşturduk. Sizlerin de takip ettiği gibi platform bileşenlerini ziyaret etmeye çalıştık ve bu reformun ne kadar tehlikeli olduğunu, devamında bu reform hayata geçerse Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun da içinde olduğu 19 KİT'in kapatma, özelleştirme ve küçültme risklerini ısrarla anlattık. Bunun neticesinde de 9 Temmuz 2024 tarihinde sendikamız binasında kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Bu basın açıklamasına 72 platform paydaşı katıldı, aramızda oldular. Sendikamızın üyeleri, maden ve MTA işçilerimiz ve Zonguldak halkı ile beraber sesimizi gür bir şekilde duyurduk. Bu yapılmak istenen tasarının sonuçlarını da anlattık. Bu anlamda bizimle beraber aynı yolda yürüyen, bize destek veren Zonguldak Platformu adı altında bizlerle salonda bulunan herkese teşekkür ediyorum.

Bu reformun kesinlikle kabul edilemeyeceğini, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun da kesinlikle özelleştirilemeyeceğini ve kapatılamayacağını ısrarla vurguladık. Toplantının sonunda da bize dönüş olmazsa bu toplantıları büyütüp daha kitlesel, daha büyük toplantılar yapacağımızı ısrarla vurguladık. Bunun neticesinde dün itibariyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Zonguldak, Bartın, Karabük Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri ve il başkanları katıldı. Bizler de Genel Maden İşçileri Sendikası'nı temsil eden sayı sınırlı olduğu için yönetim adına Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve ben katıldık. Toplantıda KİT reformunun bize neler kaybettireceğini ısrarla vurguladık ve anlattık.

‘BAKAN BAYRAKTAR’IN DURUŞUNU TEMİNAT OLARAK ALIYORUZ’

Sonuç olarak Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız bize net bir şekilde duruşunu gösterdi. Ben de kendisine şahsım ve yönetim kurulu adına teşekkür ediyorum.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan uzmanların bu kurumu ve bununla beraber 19 KİT'i nasıl yönetebileceği konusunda tartışmalar oldu. Kesinlikle bunu kabul etmeyeceğimizi belirttik. Bakanlığımızın da duruşu net. ‘Ben Zonguldak'a geldiğimde de söyledim, şimdi de aynı şeyi söylüyorum: Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu büyütmek, genişletmek, üretimi artırmak için biz elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. Bu doğrultuda bu kuruma 2000 kişi aldık ve çalışmalarımız devam ediyor. Özelleştirme ve kapatma söz konusu değildir’ diye beyanatta bulundu. Duruşunu teminat olarak kabul ediyoruz.

Tabii ki biz Türkiye Taşkömürü Kurumu ve 19 KİT için hazırlanan bu taslakla ilgili yeni bir gelişme olursa, yeni hareketlenmeler olursa kesinlikle çıktığımız yolda yürümeye devam edeceğimizi ısrarla vurguladık. Yine söylüyorum buradan. Bu taslakla ilgili çalışma yine gündeme gelir ve çalışmalar olursa biz Genel Maden İşçileri Sendikası, Zonguldak Platformu, maden ve MTA işçileri olarak meydanlarda olacağımızı ısrarla vurguluyorum. Toplantımız bu şekilde sonuçlandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu üzerinde böyle bir şey yoktur denildi ve olmayacak denildi. Kendileri basın açıklaması yaptılar. Bugün de olağanüstü toplanarak başkanlarımıza ve sizlere bilgi vermek için buradayız.”

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY’A TEŞEKKÜR

Gazetecilerin, Bakan Bayraktar’ın sözlerini ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın konu hakkındaki açıklamalarını sorması üzerine Genel Başkan Yeşil, “Bakanımızın duruşu netti. Çünkü bu reform adı altında hazırlanan taslak, onun da yetkilerini elinden alacağı için bakış açımız aynı. Biz bu çalışmaları yaparken TÜRK-İŞ Başkanımızla da bir dizi ziyaretlerde bulunduk. Sonuçta Türkiye'nin en büyük konfederasyonunun başkanı, bizim de üst kuruluşumuz. Bu büyük bir çalışma olduğu için riskleri ona da anlattık. Sayın Genel Başkanımız bu konuyu biliyordu. Bununla ilgili biliyorsunuz 3 konfederasyonun toplandığı bir basın açıklamasında KİT reformunun da asla kabul edilemeyeceğini TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay da dile getirdi. Bu anlamda Türkiye gündemine taşıdığı için kendisine teşekkür ediyoruz. Bu önemli bir açıklamaydı. Bu, elimizi biraz daha güçlendirdi. Biz de yaptığımız çalışmaları o açıklamanın üzerinden daha net bir şekilde yapma fırsatı bulduk. Ergün Başkan'ın duruşu ve bizim duruşumuz net. Az önce söylediğim gibi yine böyle bir çalışma olursa yine meydanlarda olacağız.”

GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısının ardından Sonuç Bildirisi yayınlanacak.

Kaynak: Bülten