Asgari ücret ara zammıyla ilgili süreç, milyonlarca kişinin heyecanlı bekleyişiyle birlikte ilk adımın atılmasıyla daha da artacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in çağrısı üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün bir araya gelerek yeni asgari ücret rakamını belirlemek üzere toplanacak. "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusu gündemdeki sıcaklığını korurken, beklentiler de tek tek ortaya çıkmaya başladı.

Rafting çekilişinin talihlileri doyasıya eğlendi Rafting çekilişinin talihlileri doyasıya eğlendi

Esnafa kredi müjdesi Esnafa kredi müjdesi

SON DAKİKA: ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU BUGÜN TOPLANIYOR

Bugün, 13 Haziran Salı günü, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi süreci başlıyor. Toplantı saati olarak 14.00 belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ ve işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül gereği aralık ayında 4 kez toplanıyor. Bakanlık tarafından belirlenen üyelerden biri başkanlık ediyor ve en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Bu kiraz bardağa sığmıyor: Kilosu 200 lira Bu kiraz bardağa sığmıyor: Kilosu 200 lira

TİSK'TEN BAKAN IŞIKHAN'A ZİYARET

Toplantı öncesinde Ankara'da sürpriz bir ziyaret gerçekleşti. TİSK, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Bakanlıkta ziyaret etti. Görüşmede, TİSK Başkanı Burak Akkol'un, Bakan Işıkhan'a 'hayırlı olsun' dileklerini ilettiği ifade ediliyor. Akkol'un ayrıca toplantıda asgari ücret zammı konusunu da dile getirdiği belirtiliyor. Böylece asgari ücret zammıyla ilgili ilk gayriresmi adım bugün atılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, asgari ücretin Temmuz zammı için yapılacak toplantıda işçi, işveren ve kamu temsilcilerinin bulunacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Yılmaz, ekonomik gelişmelerin, enflasyon başta olmak üzere, dikkate alınacağını ve uzlaşma ile bir sonuç çıkması temennisinde bulundu. Ayrıca, AK Parti'nin çalışanları enflasyona ezdirmemek ve onların yanında olmak ilkesini benimsediğini ve bu politikanın devam edeceğini belirtti.

Zonguldak-Kilimli tünellerinde  tehlikeli romantizm! Zonguldak-Kilimli tünellerinde tehlikeli romantizm!

Yeni asgari ücret rakamları için enflasyon verileri net olsa da refah payı ile ne kadar artacağı 5 Temmuz'dan sonra kesinlik kazanacaktır. Beş aylık enflasyon oranı %15,26 olarak açıklanmışken altı aylık enflasyonun %20 seviyesine gelmesi beklenmektedir. Asgari ücret zammı için refah payı ile artış oranının %30 ila %35 arasında gerçekleşmesi beklenmektedir. Asgari ücrete son dokunuş genellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılır.

Sendikaların beklentilerine gelince, TÜRK-İŞ'in toplantıda açlık sınırını baz alması beklenmektedir. Mayıs ayı verilerine göre açlık sınırı 10.362 TL, yoksulluk sınırı ise 33.752 TL seviyesindedir. DİSK ise 2023 yılı ikinci yarısı için asgari ücretin 16.000 TL olmasını talep etmektedir. Birleşik Kamu İş Sendikası ise "asgari değil gerçek ücret" talebinde bulunarak brüt asgari ücretin en az 25.000 TL olmasını istemektedir.

Yaşlı kadın markette sevdiği müziği duyunca üstünü çıkarıp dans etti Yaşlı kadın markette sevdiği müziği duyunca üstünü çıkarıp dans etti

Şu anda brüt asgari ücret 10.008 TL, net asgari ücret ise 8.506 TL'dir ve işverene maliyeti 11.759 TL'dir. Yüzde 30 artış durumunda net asgari ücret 11.058 TL olacakken yüzde 35 artışta 11.483 TL olacaktır. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücret zammında 500 dolar kriterini göz önünde bulundurulacağını belirtmişti. Bugünkü döviz kuru 23,10 TL olarak kabul edilirse asgari ücretin 11.800 TL olma ihtimali bulunmaktadır. Ancak bu rakam Cuma günkü kurla hesaplandığında 11.550 TL civarındaydı. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu