Zonguldak yöresinde hemen her yerde etilen ve toplanarak pazarlarda satılan bakla, yüksek oranda A ve C vitamini içerir. Şifa kaynağı olan bakla yemeği lezzetiyle akşam yemeklerinde hafif bir yiyecek arayanların favorisi oluyor. Evde bakla nasıl yapılır merak ediyorsanız bu bakla tarifini deneyebilirsiniz.

Bakla yemeği bol zeytinyağı ile hazırlanan sağlıklı ve lezzetli yemekler arasında yer almaktadır. İçerisindeki potasyum sayesinde oldukça faydalı bir yiyecek olan bakla; kalp, beyin ve tansiyon için de bulunmaz nimetlerden biridir. Evde yapılan bakla tarifi ile bu şifa deposunu sofranıza taşıyabilirsiniz.

Halk arasında eşek baklası olarak da tanınır ama asıl eşek baklası bir çeşit fasulyedir. Bakla sapları aynı zamanda tarlada bırakılarak gübre olarak da kullanılır.

Bakla bazı yörelerimizde çorbası yapılarak da tüketilir.

Vatan Partisi'nden madencilere destek: 'Emek ve vatan mücadelesi' Vatan Partisi'nden madencilere destek: 'Emek ve vatan mücadelesi'

MALZEMELER

Yarım kilo kadar taze bakla

1 tane büyük boy kuru soğan

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1,5 yemek kaşığı un

Yarım limonun suyu

1 çay kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağından biraz az ılık su

İsteğe bağlı miktarda dereotu

TARİF

Bakla yemeği yapımı için öncelikle baklanın uç ve sap kısımları güzelce temizlenir. İstenilen boyutlarda doğranır ve derin bir kapta bol limonlu su içerisinde bir süre bekletilir.

Ayrı bir tencerede soğanlar doğranır. İçerisine zeytinyağı da eklenir ve soğanlar ile birlikte güzelce kavrulur.

Kavrulan soğanların üzerine limonlu suda bekletilen baklalar ilave edilir. Sırasıyla tuz, toz şeker ve yarım limonun suyu da eklenerek hepsi birlikte birkaç dakika sotelenir.

Daha sonra 1,5 yemek kaşığı un sotelenen malzemelerin üzerine elenir. 1 su bardağından bir parmak kadar az ılık su da eklenerek kapağı kapatılır ve bakla yemeği orta ateşte pişmeye bırakılır.

Baklalar piştiğinde ocağın altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır.

Bakla yemeği servis yapılırken, istediğiniz miktarda dereotunu incecik kıyabilir ve üzerine serpiştirebilirsiniz.

(Fadime Yılmaz Elma)

Editör: Murat Barutçu