Çok değil bundan 30-40 yıl öncesine kadar Zonguldak’ın hemen hemen tüm köylerinde ve hatta kent merkezindeki bahçelerde bile bulunan ve adına kimilerince Fransız Şeftalisi, kimilerince de Frenk Elması denilen tüysüz ve küçük boyutlu şeftali türü bilindiği gibi kendine has tadı ve lezzetiyle herkesin beğendiği bir meyve türüydü.

Ancak geçen zaman içinde fazla verimli olmadığı gerekçesiyle başka köylüler tarafından ya söküldü ya da verilen benzer şeftali aşılarıyla aşılandı.

Yüzde 80 indirim izdihama neden oldu Yüzde 80 indirim izdihama neden oldu

Büyük bir kısmının da bakımsızlık nedeniyle kuruyup gittiği Fransız şeftalisi ağaçları çevremizde tek tük kalmış bulunuyor. Bir tanesi de AKM’nin arkasında bulunan merdivenli sokağa bakan ve şimdi hayatta olmayan Zonguldak’ın ilk yerleşimcilerinden birinin evinin bahçesinde.

Son Mohikan filmini hatırlatırcasına son Fransız Şeftalisi gibi verdiği meyveleriyle gelene geçene gülümsüyor.

Biz de buradan Gıda tarım ve Hayvancılık İL müdürlüğü yetkililerini uyarıyor ve onlara bu ağacın fidelerinin çoğaltılarak halka yeniden dağıtılması konusunda hatırlatma yapıyoruz.

Yoksa kaybolan Zonguldak kıyılarındaki Karadeniz fokları gibi Fransız şeftalisi ağacımız da kaybolacak ve gelecek senelerde arasak da bulamayacağız.

Whats App Image 2024 08 21 At 11.59.00

Whats App Image 2024 08 21 At 11.59.54

Muhabir: Sermet Aksu