Amatör futbolda 2024-2025 sezonuyla birlikte tasarruflu futbol dönemi başlıyor. Özellikle belediyelerin desteklediği kulüpler, yeni futbol sezonunda artan maliyetler ve azalan bütçeler nedeniyle hedef küçülmesine gidecek. Bu sezon ekonomik krizi gerekçe gösterip yarı profesyonel olarak adlandırılan Bölgesel Amatör Lig’den çekilen Kozlu Belediyespor gibi birçok kulübün, yeni sezon öncesi ligden çekilmesi söz konusu.

EREĞLİ LİGİ ASKIYA ALABİLİR

Gelinen noktada buna en iyi örnek Ereğli Belediyespor Kulübü. Ekonomik açıdan kulübün yıllardır en sağlam ve en büyük destekçisi olan Ereğli Belediyesi’nin, maddiyat başta olmak üzere ulaşım, konaklama, iaşe ve spor malzemeleri gibi birçok önemli desteği “Tasarruf Tedbirleri” kapsamında veremeyeceğini açıklaması, son 10 sezondur yüksek bütçeler oluşturan Eflatun-Beyazlı Kulübü, futbol branşını 2024-2025 sezonunda askıya alma düşüncesine kadar itti.

HER YERDE TASARRUF DÖNEMİ BAŞLADI

17 Mayıs 2024 tarih, 32549 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tasarruf Tedbirleriyle İlgili 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi”ne istinaden, kamu kurum ve kuruluşlarınca zorunlu olmayan diğer organizasyon ve giderler için ödenek verememe durumu, en çok kamu kurumları ve belediyelerin maddi yönden destek sağladığı futbol kulüplerini zora soktu.

Yayınlanan genelge üzerine tasarruf tedbirlerini uygulamaya başlayan kamu kurum ve belediyelerin, futboldan desteğini kesmesi üzerine kulüpler çıkar yol aramaya başladı.

Ardı sıra açıklama ve arayışlarla şehirdeki iş adamları, şirket ve holdinglere seslenip destek çağrısında bulunan kulüp idarecileri, beklenilen destek sağlanılmadığı müddetçe ya hedef küçülmesine gideceklerini, ya da ligden çekilme noktasına kadar geleceklerini beyan etti.

KOZLU BELEDİYESPOR BİLE DAYANAMADI!

Bilindiği üzere, Zonguldak ve Kozlu’yu uzun yıllar Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden Kozlu Belediyespor, geride kalan 2023-2024 sezonunda katılma hakkı olmasına rağmen ekonomik kriz, artan lig ve transfer maliyetleri üzerine, Kozlu Belediyesi’nin de desteğini kesmesi sebebiyle Bölgesel Amatör Lig’den çekilmişti. Bu ve buna benzer örneklerin sayısı, 2024-2025 sezonu öncesi Zonguldak ve bir çok şehirde artacak gibi gözüküyor.

Adanaspor Teknik Direktörü Sol Bamba hayatını kaybetti Adanaspor Teknik Direktörü Sol Bamba hayatını kaybetti

ALAPLI SON ANDA KATILMIŞTI

Ligdeki bir başka temsilcimiz Alaplı Belediyespor da ilk kez mücadele ettiği ligden, yüksek maliyet ve bütçeyi gerekçe göstererek çekilme aşamasına kadar gelmiş, son anda Alaplılı iş insanı Erdal Akbaba’nın destek vermesiyle lige dahil olmuştu.

Belediyelerin geçmiş sezonlarda bir şekilde ipin ucundan tutup belli zaman aralıklarıyla destek sağlamasına rağmen ligden çekilen ya da çekilme aşamasına kadar gelen kulüpler, tasarruf tedbirlerinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte 2024-2025 sezonu öncesi iyice çıkmaza girecek. Maddi destek alamayan kulüplerin birçoğunun ligden çekilme aşamasına kadar gelebileceği ön görülüyor.

KİLİMLİ LİGDEN ÇEKİLECEK Mİ?

Bu sezon Süper Amatör Ligde şampiyon olarak Bölgesel Amatör Lige yükselen Kilimli Belediyespor’un adı, spor kamuoyunda ligden çekilecek kulüplerin arasında geçiyor.

Tasarruf tedbirleri kapsamında Kilimli Belediyesi’nin maddi destek verme şansının çok zor olduğu sarı-siyahlı takıma, ilçeden herhangi bir işadamı ya da sponsor desteği çıkmazsa Bölgesel Amatör Lige katılıp katılmama konusu bir kez daha ciddi ciddi gözden geçirilecek.

Tasarruf Tedbirlerinin derinden sarstığı kamu kurum ve belediye destekli kulüplerin içinde bulunduğu durum, futbolda tasarruflu bir dönemin başlangıcını sağlayacak. Kulüpler özellikle transfer döneminde artık eskisi gibi har vurup harman savuramayacak. Küçük bütçelerle takım oluşturmaya çalışacak kulüp yönetimleri, hedef küçülmesine kadar gidip mütavazi takımlar oluşturacak. 

SPOR SERVİSİ

Editör: Hüseyin EKİNCİ