İki gündür TTK ile ilgili yazılar yazıyoruz.Değişik bir bakış açısı getiriyoruz.
TTK ne yapmalı? Nasıl yol haritası gitmeli.TTK artık yeni vizyon ve misyon ile yol almalı. Ufku geniş olmalı. Büyük düşünmeli.Bugün TTK varsa KARDEMİR oldu.
ERDEMİR oldu. Bartın oluştu.Karabük var oldu. Kimse buna hayır diyebilir mi?
Zonguldak kimliği oluştu.Büyük Zonguldak bu şekilde bugünlere geldi. Geçmiş yakın zamanda içimizden maalesef iki il çıktı. İki üniversite çıktı.Zonguldak yine yıkılmadı. Dip yaptı. Ama zirvelere nasıl çıkmışsa.Dibin dibinden de filizlenerek daha güçlü çıkmaya devam ediyoruz. Kömür ile başlayan yolculuğumuz.Demir ve Çelik sanayi ile yürüyen serüven. Termik santrallerle yapılan ilk başlangıçlar.Bugün adına yerli doğalgaz üretimi ile taçlanıyor. Filyos limanı ile lojistik devasa merkez oluyoruz. Endüstri merkezi ile gelecek 2030- 2050 yılına hazırlanıyoruz. Serbest bölge ile ihracat liderliğine soyunuyoruz. Evet Zonguldak içinden iki il çıktı ama bu iki il sınır olarak ayrıldı.
Ekonomik olarak ayrılamadı.Ayrılamazlar. Göbekten birbirimize sımsıkı bağlıyız. Sosyal ve kültürel yapı olarak kopmayız. Kopamayız. Nasıl ki Zonguldak’ın 90 lı yıllardaki siyasetçilerinin bazıları ilimizi maalesef hançerlediyse. Buna o dönemki bazı il adına dinamikler de dahil.Bazı yerel basın mensupları da dahil.
O dönem adına bugüne gelen yeni nesli düşünmediler. Sadece kendilerini düşündüler vemenfaatlerini düşündüler. Ve ben kendi adıma bunların Zonguldaklı’ lığını,ruhunu ve bilincini sorgularım.Helallik dahil yazacak çok konu başlığı var ama, aması diyelim ve ana konumuza geçelim.
TTK artık kömür hammaddesi verdiği ve tedarikçisi olduğu kuruluşlar ile işbirliğini geliştirmeli.
Büyütmeli.Bu konuda yazılar yazıyoruz.Değerlendirmeler yapıyoruz. Zonguldak kömürü üretilmeli.Demir ve Çelik sanayinin kömür hammaddesi verilmeli.
Kamu madenciliği ile kömür üretirken.
TTK içinde kömür üretilmesinin artması adına çoğalması adına çalışmalarda tedarikçilerle görüşerek yol alınmalı.
Ne dedik.Lavuar adına kömür yıkma tesislerimiz yenilmemeli.
Daha çok kömür yıkanmasının önü açılmalı.
Karadon bölgesindeki lavuar tesisleri modernize edilmeli. Kalorili kömüre göre dizayn edilmeli. Bu konuda demir ve çelik fabrikalarımız ile işbirliğini geliştirmeliyiz.
KARDEMİR bu konuda gerekli işbirliğini kamu madenciliği adına TTK ile geliştirilebilir.
Zonguldak’ın yerin altında iki milyar ton kömür rezervimiz, görünen kömür rezervimiz varsa. Mevcut.O zaman gereği yapılmalı. Bir tarafta kömür üretim ve kamu madenciliği, diğer tarafta demir ve çelik sanayi.
Her iki kurum güçlerini birleştirerek yol almalı.Bakınız. Ne dedik. Bugün için ERDEMİR Armutçuk bölgesinde devasa bir yeraltı madenciliği çalışması yaparak ERMADEN ile kömür üretimine giriyor.
Önemli modern bir kömür üretim merkezi kuruldu.
Soma yeraltı madenciliği gibi yeraltında çok hızlı bir çalışma ile üretim yapılacak, maden işçileri bile çok hızlı bir şekilde nakliye ulaşımı sağlanacak.
Burada önemli bir kömür üretimi bekleniyor.Öncelik 500- 750 maden işçisi istihdamı.
Üretim günde 500- 800 ton arası düşünülüyor.Yakın zamanda ise günlük 1000 ton hedefler mevcut.
Bu ne demek?Yıllık 250 bin ile 300 bin ton kömür üretimi.
İler ki günlerde yarım milyon ton üretim.Bu üretim artacaktır, geri gelme durumu yok.
ERDEMİR kendi kömürünü kendi ihtiyacı olan taşkömürünü üretmeye başlıyor.
Devamında TTK ile de yapılacak işbirliği ile kömür üretimine büyük katkı verilecektir.
Büyük milyon ölçekli kömür alımları çeşitli yönlerle yapılacaktır.
ERDEMİR’e kent merkezinden kömür nakliyesi vagonlarla ve tren ferisi ile yapılabilir.
Bu konuda Zonguldak limanı hazır ve nazır.
Zonguldak limanının tren ferisi mevcut, ERDEMİR limanın da tren ferisi var. O zaman nakliye adına her şeyimiz hazır. ERDEMİR kömür üretme adına önemli yatırımları yapıyor ve yapmaya devam ediyor.
Liman denilince. Zonguldak limanı aynı zamanda KARDEMİR için büyük önem arz ediyor.
KARDEMİR limanda ki hakimiyetini daha da artırmalı. Liman da ki stok sahasını genişletmeli ve büyütmeli. Lojistik birimi bu konuda derin bir rapor hazırlamalı.
Evet. Çağ Çelik’ de limandan önemli hizmet alıyor. Hangarı var.
Almaya da devam edecektir. Zonguldak limanında rıhtım yenileme adına çalışmaların yapılması gerekiyor. Liman derinleştirme çalışmaları ise sürüyor.
Rıhtımların yenilenmesi adına KARDEMİR devreye girebilir. TTK ile anlaşmalar yapılabilir. KARDEMİR Zonguldak limanında misafir değil ki, ev sahibi konumunda . Bu ev sahibi durum daha da güçlenerek yol almalı. Zonguldak limanı her türlü bakım, onarım ve yenileme yapılması gerektiren durumlar var.
Römorkör ise TTK Genel müdürümüz Muharrem Kiraz’ın olağanüstü girişimler ile bakımı ve yenilenmesi yapılıyor.Zonguldak limanı ne için var? TTK için var.
Burada en çok neler yapılıyor? İhracat ve ithalat odaklı. Kömür yükleme ve boşaltma. O zaman limanı çok daha konvansiyonel kullanmalıyız. KARDEMİR‘ de limandaki yatırımlara uzun vadeli progr m ölçeğinde varım demeli. Zonguldak limanı için marina demek , limanın kullanımı adına cinayet ile eşdeğerdir.
Bizim böyle turistlik bir düşüncemiz olmaz.
Bu gibi düşünceler içinde olan siyasetçiler ve yerel yöneticilerin hepsi yok oldu ve gitti.
Zonguldak’ın gerçeklerini hiç kimse değiştiremez.
Şimdi kok fabrikası geliyor. Kok üretimi başlıyor. Bunun için tüm ödenekler çıktı. Kok fabrikasının yatırımı da yapılırsa. Dediğimiz işbirlikleri gelişirse. TTK’ yı hiç kimse tutamaz. O zaman TTK kazanan olur zarar durumu ortadan kalkar. Termik santralleri ile de kömür atığı adına büyük anlaşmalara imza atılmalı.
ÇATES’ in ve Eren’in ihtiyaçları karşılanmalı. İlk başlangıçta 2.5 milyon ton kömür temini sağlanmalı.
Tüm bu dediklerimiz çerçevesinde KİT reformu’ da ortadan kalkar. TTK işbirlikçileri ile yol almalı. Kömür hammaddesi ve atığını verdiğimiz tedarikçilerle büyümeli. İnşallah diyelim. Şimdilik nokta.