Hamzaçebi, "Pandemi sonrasında inşaat sektörü, diğer birçok sektör gibi büyük bir darbe aldı. Fiyatlar ani bir şekilde yükseldi, bu da yaklaşık 300-350 sektörü etkileyen inşaat sektöründe ciddi bir duraksamaya yol açtı. Pandemi nedeniyle sektör bir iki yıl boyunca neredeyse durma noktasına geldi," dedi.

Hamzaçebi, fiyatların artışı ve döviz kurundaki yükselişle birlikte konut sektöründe ciddi bir durgunluk yaşandığını belirterek, "2021 yılında Ankara Ticaret Odası'ndan aldığım verilere göre, bir yılda inşaat malzemelerinde ortalama %133 oranında bir fiyat artışı oldu. Bu durum, vatandaşın alım gücünü düşürdü, bankalar yüksek faiz oranları uyguladı ve birçok müteahhit zor durumda kaldı. Bankalar kredilerini ödeyemeyenlerin evlerine el koyarak bu evleri satmaya başladılar ve bu da sektördeki dengeleri alt üst etti," şeklinde konuştu.

Meteorolojiden Kar Uyarısı! 18 derece birden düşecek Meteorolojiden Kar Uyarısı! 18 derece birden düşecek

Bankaların, kredi borcunu ödeyemeyenlerden aldıkları evleri satmasının inşaat sektörü için bir rekabet unsuru haline geldiğini ifade eden Hamzaçebi, "Bankalar artık bizim rakibimiz haline geldi. Onlar da ipotekli evleri satışa çıkarıyor ve bu da piyasanın toparlanmasını engelliyor. Pandemiden sonra sektörün toparlanmasını bekledik ancak bu süreç uzun sürdü. 2020'nin sonunda 220 bin liraya sattığım bir dairenin şu anki değeri 3,5-4 milyon lira oldu, fakat elimde kalan daireleri bu fiyattan satmak neredeyse imkansız," dedi.

Hamzaçebi, son olarak inşaat sektöründeki maliyet artışlarının diğer sektörlere de yansıdığını belirtti: "Çelik konstrüksiyondan cama, plastik doğramadan mutfak dolaplarına kadar her şeyde fiyatlar fırladı. Bu durum, inşaat sektörü başta olmak üzere tüm sektörleri zora soktu," diyerek sektördeki krizin boyutlarını gözler önüne serdi.

Muhabir: Handan Alataş