Küresel pandemiCovid-19 salgınının mutasyona uğrayan delta varyantının bulaş riskinin gölgesinde Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,7 oranında azaldı; Haziran ayında 81,7 olan endeks, Temmuz ayında düşme kaydederken 79,5 oldu.
* * *
Bu aradageçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Haziran ayında 61,0 iken,Temmuz ayında %5,1 oranında azalarak 57,9’a düşerken: çift rakamda yükselişini sürdüren enflasyonun da etkisiyle gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Haziran ayında 82,9 iken,Temmuz ayında %3,8 oranında azalarak 79,8’e düşüş kaydet ti.Hal böyle iken,gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Haziran ayında 86,0 iken,Temmuz ayında %3,3 oranında azalarak 83,2 oldu. Buna ek olarak geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Haziran ayında 96,9 iken, Temmuz ayında %0,1 oranında artarak 97,0’ye çıktı. Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmektedir.
* * *
olarak,Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), temmuzda aylık 1,8 puan artarak 114,8 seviyesine çıktı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 2,3 puan yükselişle 112,1’e ulaştı ki bu seviye Nisan 2012’den beri en yüksek seviyede olsa da,Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıflarken, ihracat sipariş miktarında ise bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlendi.Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlenirken, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir ise zayıfladı.İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı %15,3‘e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise %8,3’e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı %76,4‘e yükseldi. Mamafih iktisadi parametrelerin normal şartlarda tam olarak düzelerek denge oluşuncaya kadar belli bir zaman geçmesi gereki yor. Çünkü dış dünyadan gelen tepkiler kapsamında Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s,”gelişen ülke bankalarının varlık risklerine ilişkinson yayımladığı rapora göre;varlık risklerinin en fazla artması beklenen gelişen ülke Nijerya olarak gösterilirken bu ülkeyi Türkiye ve Kolombiya’nın izlemesinin beklendiği vurgulanarak, regülasyon gevşetme tedbirlerinin kaldırılmasının sorunlu kredileri 2021 sonuna kadar Nijerya’da 300, Kolombiya’da 130, Türkiye’de ise 100 baz puan artıracağını tahmin etti. Yavaşlayan kredi büyümesi ile artan yeniden yapılandırmaların Türkiye’deki hesaplamaları etkilemesinin beklendiğini” açıklaması birtakım sıkıntılara işaret ediyor.