Gündem

Tutulmaz, “Dünyanın iklimine en fazla zarar veren batılı ülkelerdir”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen ve 5-9 Haziran tarihleri arasında kutlanan Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak’ta “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temalı program düzenlendi.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen ve 5-9 Haziran tarihleri arasında kutlanan Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak’ta “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temalı program düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürü Şenol Ayyıldız ve beraberindeki heyet Türkiye Çevre Haftası programı kapsamına Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ı makamında ziyaret etti. Program sahil alanına depremzedeler anısına denize çelenk bırakılması ile deniz ve çevre konulu resim sergisinin gezilmesiyle devam etti.

Sahil alanında ki programın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürü Şenol Ayyıldız, şunları söyledi:

AYYILDIZ: DÜNYA GENELİNDE ÇOK CİDDİ KAYNAKLAR HARCANMAKTADIR

“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan genelge ile ülkemizde her yıl 5 Haziran’ın bulunduğu haftanın Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Sanayileşme, artan nüfus, modern tüketim alışkanlıkları, hızlı ve düzensiz kentleşme gibi faktörler doğanın kendi kendini yenileyebilmesini imkansız kılmaktadır. Bunun sonucunda oluşan çevre sorunlarının ortadan kaldırılması yine çevreyi kirleten insanoğlunun eliyle sağlanmakta ve bu çalışmalar için dünya genelinde çok ciddi kaynaklar harcanmaktadır. Ülkemizde deniz ve kıyı bölgelerinin sunduğu imkanlar nedeniyle hızla artan endüstriyel faaliyetler sonucu kurulan sanayi tesisleri özellikle kıyı alanlarında yoğunlaşan kentleşme, kara ve denizde gerçekleştirilen turizm faaliyetleri, deniz taşımacılığı ve iç bölgelerde yüzeysel sular vasıtasıyla gelen evsel ve endüstriyel kaynaklı kirlilikler nedeniyle kıyılarımız önemli çevre sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu çevresel sorunları önleyebilmek için bireysel, kurumsal ve yerel yönetimler genelinde çalışmaların yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ancak bu sayede çevrenin korunması konusunda farkındalık yaratılabilir. Bu vesileyle gelecek kuşaklara daha yaşanabilir ve daha sürdürülebilir bir çevre bırakılabilir.”

TUTULMAZ: İNSANOĞLU MAALESEF DAHA İYİSİNİ ELDE ETMEK ADINA ÇEVREYE ÇOK CİDDİ ZARARLAR VERMEKTEDİR

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz: “İnsanoğlunun refahtan faydalanmaya başlamasıyla veya refahı tatmasıyla beraber çevreye yönelik verilen zararlarda artmıştır. Başlangıçta insanoğlu sadece karnını doyurmak ve güvenlik ihtiyacını sağlamaya yönelik bir çabanın içerisinde iken zaman içerisinde daha ortamlarda yaşamak, daha iyi evlerde yaşamak, daha iyi araçları kullanmak, daha konforlu ısısı düzenli, serinliği düzenli bir ortamda yaşamaya yönelik gayretleri sonucu çevreye de her geçen gün belirli bir oranda zarar  verilmeye başlanmıştır. Bu zararın belirli bir orana kadarı kabul edilebilir olmuştur ancak bu oranı aştıktan sonrada daha büyük problemleri beraberinde getirmeye başlamıştır. İklim değişikliği önümüzde gördüğümüz, günlük hissettiğimiz durumdur. Bazen yağışların fazlalığından bazen yağışların olmamasından, bazen sıcakların fazlalığından bazen soğukların fazlalığından günlük olarak bunu hissediyoruz. Tabi günlük olarak gördüğümüzün ötesinde insan sağlığına büyük bir oranda zarar vermeye başlamıştır. Bu çerçevede 1972 yılından beri değişik etkinliklerle çevreye önem verilmeye çalışılmasına rağmen bugüne kadar gelinen aşamada da çevreyi yeterince koruyamıyoruz. Çünkü insanoğlu maalesef her geçen gün daha iyisini elde etme adına çevreye çok ciddi zararlar vermektedir.

TUTULMAZ: DÜNYANIN İKLİMİNE EN FAZLA ZARAR VEREN BATILI ÜLKELERDİR

Dünyanın iklimine en fazla zarar veren ülkeler batılı ülkelerdir ve o ülkeler belli bir refah düzeyine ulaştıktan sonra diğer gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerin kalkınmasının önünde bir engel olarak bu çevre korumacılığını öne sürmektedirler. Rekabet içinde olabilmemiz için, kalkına bilmemiz için, günlük hayatımızı daha iyi bir konuma getirebilmemiz için madenler başta olmak üzere çevremizden faydalanacağız. Ancak bunu bir denge içerisinde yapmamız lazım. Tüketmek insanlık için ama bunu mümkün olduğu kadar yarış içerisinde değil, rekabet içerisinde değil ihtiyaç odaklı bir tüketme içerisinde olmalıyız. Bunu yaptığımız zaman iklimimizi de koruruz çevremizi de koruruz. Aynı zamanda da geleceğimizi daha iyi kurgularız” dedi.

Konuşmaların ardından depremzedeler anısına denize çelenk bırakıldı ardından deniz ve çevre konulu resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Haber: Seçkin KIRARSLAN