Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu kolda oluşacak deprem, kuzeydeki ana koldaki kadar büyük deprem üreteceğini düşünmüyorum. 6'yı geçebilir ama 7'yi aşmayacaktır" şeklinde açıklamalarda bulundu. Marmara Denizi'nde dün meydana gelen 3.3 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde hissedildi ve halk arasında büyük panik yarattı. Depremin ardından en çok merak edilen sorular arasında, bu depremin beklenen büyük İstanbul depreminin habercisi olup olmadığı ve Marmara bölgesindeki fay hatlarının hareketlendirme potansiyeli bulunup bulunmadığı yer alıyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, Türkiye'de her gün 50 ila 100 arasında deprem yaşandığını belirtti.
"SİLİVRİ İLE GÖLCÜK ARASINDA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUZ"
Türkiye'nin her bölgesinde depremlerin meydana geldiğini ve Marmara'da da benzer bir durumun yaşandığını ifade eden Ersoy, "Biz daha çok depremin yeriyle ilgileniyoruz, büyüklüğüyle değil. Bir sonraki olası depremi etkileyebilecek bir konumda mı, bunu belirlemek önemlidir. Yalova açıklarında meydana gelen bu depremi de bu açıdan değerlendirmemiz gerekiyor. 5.5 büyüklüğünden daha büyük depremlere neden olabilecek fay hatları var. Türkiye'de yaklaşık 500 tane böyle deprem üretebilecek fay hattı bulunuyor. Marmara bölgesini konuştuğumuzda aslında ana kolundan bahsediyoruz. Bu ana kol, kuzeyden geçen ve 1912'de deprem olmuş olan kırmızı çizgili fay hattını ifade ediyor. Şu iç tarafta tehlike var. Diğer tarafta ise 1999'da Kocaeli'de sona ermiş olan Gölcük kısmına kadar uzanıyor. Şimdi Silivri ile Gölcük arasında büyük bir deprem bekliyoruz, 7'nin üzerinde. En kötü senaryo ise 7.5" şeklinde konuştu.
"MARMARA BÖLGESİNİN CANLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"
Marmara'da dün yaşanan depremin büyük beklenen depremin ana kolunda yer almadığını belirten Ersoy, "Bu kolda meydana gelecek depremin, kuzeydeki ana koldaki kadar büyük olacağını düşünmüyorum. 6'yı aşabilir, ancak 7'yi geçmeyecektir. Bu biraz segment uzunluğuyla ilgili bir durum. Elbette Marmara bölgesinin hareketli olduğunu gösteriyor. 5.8 büyüklüğündeki Silivri depreminde iletişim kesildi, trafik durdu. Teknik olarak ne ifade ettiğini görmemiz gerekiyor. Bu depremin hemen ardından 1.7 büyüklüğünde bir artçı deprem yaşandı. Ancak bu depremin büyük bir depremin habercisi olacağını söylemek oldukça spekülatif bir bilgi olur" dedi.
"EVDE GÜVENDE OLMANIZ İÇİN 15 SANİYE ÖNEMLİ BİR SÜRE"
Depremin önceden tahmin edilemediğini ve erken uyarı sistemlerinin depremin önceden haber verdiği yanılgısının bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Erken uyarı sistemi, ilk ve zararsız dalgaların haberini veriyor. Yıkıcı dalgalar ise ardından geliyor. Bu iki dalga arasındaki zaman farkından yararlanarak erken uyarı yapılıyor. Marmara'da bu süre, bildiğim kadarıyla insanlar için 5 ila 20 saniye arasında değişiyor, ancak daha çok sanayi tesisleri için devreyi kapatma süresi olarak kullanılıyor. Ancak insanlar için de örgütlü olunursa, evde güvende olmanız için çök-kapan-tutun gibi önlemleri almanız için 15 saniye önemli bir zaman dilimi" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bu depremin başka bir depremi tetikleyip tetiklemeyeceğini kestiremediklerini belirterek, "Ancak başka bir depremin habercisi olabilir mi, bunu bilmiyoruz. Bundan sonra büyük bir depremin olacağına dair bir mesaj çıkartmak yanıltıcı olabilir" dedi. Haber Merkezi