Düzenli olarak diş hekimi kontrolünün önemini belirten Diş Hekimi Eray İyi günlü diş sıkmasının erken teşhiste dişlere zararının önlenebilir seviyede olduğunu söyledi.

Diş hekimi Eray İyigünlü, ”Diş sıkması, genellikle uyku sırasında veya stresli durumlarda görülen bir durumdur. Bu durum, dişlerin sıkıştırılması veya gıcırdatılması şeklinde ortaya çıkabilir ve genellikle kişi farkında olmadan gerçekleşir. Diş sıkması, dişlerde aşınmaya, çene kaslarında ağrıya ve baş ağrılarına yol açabilir, uzun vadede diş yapısının bozulmasına neden olabilir.

Diş sıkması genellikle uyku bozuklukları, stres, psikolojik bozukluklar, kaygı ile ilişkilendirilir. Uykunun derin bir evresinde, kaslar gevşer ve kişi bilinçaltında diş sıkma alışkanlığına sahipse, bu durum ortaya çıkabilir. Özellikle zorlayıcı durumlarla karşılaşıldığında, vücut kaslarını sıkabilir ve bu durum da diş sıkmasına neden olabilir.

Pandemi Dönemi Sonrası Diş Sıkması Vakalarında Artış Gözleniyor

Pandemi dönemi, birçok insanın hayatını değiştiren ve stres seviyelerini artıran bir süreç oldu. Bu süreçte, diş sıkması vakalarında da artış gözleniyor. Pandemi sürecinde yaşanan belirsizlikler, sosyal izolasyon, ekonomik endişeler ve sağlık kaygıları gibi etmenler, birçok insanın stres seviyelerini artırmış ve dolayısıyla diş sıkması vakalarında da artışa neden olmuştur.

Diş sıkması tedavi edilmediği takdirde, diş yapısında bozulmalar meydana gelebilir ve ağrılar artabilir. Bu nedenle, diş sıkması yaşayan kişilerin tedavi için bir diş hekimine başvurması önemlidir. Diş hekimi, özel bir gece plağı veya çene koruyucu kullanımını önererek, diş sıkmasının etkilerini azaltabilir.

Kilolara 8 adımda veda edin… Kilolara 8 adımda veda edin…

Ayrıca, diş sıkması ile ilgili stres yönetimi ve gevşeme teknikleri de faydalı olabilir. Stresli durumlarla baş etmek için yapılan meditasyon, yoga veya nefes egzersizleri, kasların gevşemesine yardımcı olarak diş sıkmasını azaltabilir. Diş sıkmasının şiddetli olduğu hastalarda hekimin tavsiyesi ile botoks tedavisi yapılarak çiğneme kaslarının belli düzeyde kas aktivitesinin azaltılması ile dişleri korumaya yönelik çalışma yapılabilir.

Sonuç olarak, diş sıkması birçok kişinin karşılaştığı bir durumdur ve tedavi edilmezse dişlerde aşınma, çatlak ve bu çatlaklara bakteri girişi ile çürük oluşumu gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, diş sıkması yaşayan kişilerin bir diş hekimine başvurarak tedavi seçenekleri hakkında bilgi alması ve gereken tedbirleri alması önemlidir. Ayrıca, stres yönetimi ve gevşeme teknikleri ile gerekirse psikolojik destek alarak diş sıkmasının etkilerini azaltabilirler.” Dedi

Diş Hekimi Eray İyigünlü iletişim bilgileri;

E-mail : [email protected]

İnstagram : @dt_erayiyigunlu

Diş Sıkma 1 (1)

Kaynak: Bülten