Merve Kır, CHP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığına adaylığını açıkladı Merve Kır, CHP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığına adaylığını açıkladı

Zonguldak’ta ressam Mete Arif Tokmak, yapay zekâ ve sanatçı ilişkisini değerlendirerek, sanatçının yalnızca tuşlar üzerinde yazılan komutlara indirgenmeye başladığını ancak yapay zekâ ile üretilen eserlerin gerçek sanat eseri olmadığını ifade etti.
Tokmak sanat eseri ve sanatçı unsurunun etten, kemikten ve sanatçı ruhundan oluşan varlığını gerektirdiğini belirterek, “Yapay zekânın verdiği yanıtlar yüzeysel ve yetersizdir. Ancak teknolojinin bu noktaya gelmesi ve veri toplama ile kullanabilme yeteneği olan programların gelişimi kaçınılmazdır. Yapay zekânın karşısına 'Organik Zeka'yı koyarak, insan yeteneğini ön plana çıkarıyoruz.” diye ekledi.
Sanat eserlerinde insani değerlerin bulunması gerektiğini vurgulayan Tokmak, “Resim sanatının kökeninde, ressamın her türlü zorluğa rağmen ortaya çıkardığı insani değerler vardır. Sanat, kültürel birikim sunar ve bu birikimler nesilden nesile aktarılır. İnsan, sadece doğup, çoğalıp, hayatta kalmak için değil, aynı zamanda değer üretmek için de vardır.” dedi.
Tokmak, yapay zekâ sanatının gerçek sanat olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda ise şunları söyledi: “Yakın zamana kadar 'Kavramsal Sanat' anlaşılıyordu, şimdi ise 'Yapay Zekâ Sanatı' ortaya çıktı. Ancak bu sanat mıdır, değil midir tartışmaları devam ediyor. Sanatta sayısız dönüşüm oldu ve bundan sonra da olacaktır. Yapay zekâ ile üretilen eserler yeni tanımlar ve adlandırmalar gerektiriyor.”
“Yapay zekânın sanatçının anlamını boşaltıp boşaltmadığı" sorusunu da ele alan Tokmak, "Yapay zekâ ile oluşturulan eserler, sanatçının yerini alabilir mi? Bu, tartışılması gereken bir konudur. Sanatçı, yaşam boyu sınavlardan geçen biridir. Sanatçı kolay oluşmaz. Yapay zekâ ile yapılan eserlerin sanat olarak kabul edilmesi zordur.” dedi.

Muhabir: Sermet Aksu