Türk parası bilindiği gibi süratli bir şekilde değer yitiriyor. Dolar an itibarıyla 33 lirayı aştı, avro da 35 liranın üstünde.

Altı sıfır atılmadan önce tek birimli olarak piyasada kullanılan Türk lirasının kuruşları o zamanlar tedavülden çıkmıştı. Yine aynı günlere dönülüyor. Türk lirasının 5, 10 ve 25 kuruşları piyasada iş yapmıyor. Zaten satıcılarda da kuruşlu işlemleri gerçekleştirecek bozuk para kasalarında bulunmuyor. 1 kuruşun ise piyasadan kalkmasının üstünden 15 sene geçti.

Saadet Partisi'nden "Vicdanın Sesini Duy Harekete Geç" çağrısı Saadet Partisi'nden "Vicdanın Sesini Duy Harekete Geç" çağrısı

Kaldırımda görülse kimsenin eğilip almayacağı bozuk paralarımız ne yazık ki şimdi evlerde konserve kavanozlarına atılıp bekletiliyor. Piyasada bozuk para sıkıntısının yaşanmasının bir nedeni de bu. Kavanozlara atılan madeni 5,10 ve 25 kuruşlara yakında 50 kuruşluk ve 1 liralık madeni paraların da eklenmesi bekleniyor. Bu da enflasyonun normal bir sonucu olarak görülüyor.

Ekonomisi tek birimli para ile dönen ülkelerin vatandaşlarını ise hiçbir zaman rahat ve refah günler beklemiyor. Piyasadan kuruşun kalkıp sadece liranın kullanılması ise üçüncü dünya ülkelerinde bile az rastlanır bir görüntü olarak ortaya çıkıyor.

Whats App Image 2024 06 27 At 11.09.20

Muhabir: Sermet Aksu