Zonguldak Terzi ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Çetin Yıldız, Terzilik mesleğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Terziliğin geleceğin kazancı meslek dallarından biri olduğunu fakat çırak yetiştirecek kimse bulmadığını ifade ederek ailelere ve gençlere seslendi.

Zonguldak Terzi ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Çetin Yıldız, Terzilik ve terzilik mesleği hakkında acıkmalarda bulundu. Terzilik mesleğinin ölmeyecek bir meslek olduğunu fakat geriden gelecek bir çırak bulamadıklarını ifade eden Yıldız, “Şimdi şu anda terzilik kaybolma noktasında. Şu günlerde üniversite imtihanlarının açılmış olduğu bir zamanda röportaj yaptığımız için çok benim için çok önemli. Şimdi öğrencilerin yüzde üniversitelerde yer seçiyorlar, bölüm seçiyorlar herkes bir kaygı içinde ama bir göz ardı edilen bir şey var şu anda bazı meslekler yok olma noktasına geldi ki çok büyük açıklar var bunlardan biri de terzilik. Terzilik mesleğinde şu anda gerçek terzi kıvamında tek kişi kalmadı. Çok az miktarda kaldı ve terzilerin şu anki işleri gayet de iyi hepsi çalışıyor. Ama geride emanet edeceğimiz bir tane terzi çırağı bulamıyoruz. Bunun için de terzi çırağı bulabilmemiz için gençlerin buna meyilli olması şu anda gençler de buna pek meyilli değil. Aslında şu anki gençler buna meyilli olsa ileride kayda değer paralar kazanacağı kaydeder saygınlık kazanacağı bir meslek dalı edileceğine eminim. Çünkü 5-10 sene sonra bir doğru dürüst terzi bulamayacağız Yani bunun için devletin de önlem alması lazım. Piyasadaki şeyin de önlem alınması lazım ama yani bir beş sene sonra terzilik mesleğinin daha da ileriye çıkacağına eminiz.

EL SANATLARINA İLGİ AZALDI

El Sanatlarına ilginin azaldığını ifade eden Yıldız, “Şu anda bana kalırsa terzilik mesleğini seçebilirler. Bir marangozluk mesleğini seçebilirler. Bir berber mesleği. Çünkü bunlar el sanatı bir meslektir ve herkesin yapamayacağı işler. Yani bu mesleklerin de sonu yok. Yani her geçen gün şu anda gelişmekte, yükselmekte. Yani eskiden terzi çırak verilirken bizim çocukluğumuzda çırak verirken parmak bağlama diye bir olayımız vardı. Parmak bağlanırdı, eti senin kemiği benim der Annelerimiz, babalarımız. Şimdi yeni gelen çocuklara biz elimizden geleni yapıyoruz. Her türlü imkanları sunuyoruz ama inşallah bu geldiklerinde daha iyi bir imkan sağlayacak, gelecek sağlayacak bir ortamı oluştu.

Zonguldak'ta Aile ve Sosyal Hizmet kuruluşlarına habersiz denetim Zonguldak'ta Aile ve Sosyal Hizmet kuruluşlarına habersiz denetim

YÖNLENDİRME YAPMAK LAZIM

Gençlerin meslek dallarına yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, Gençlere ve ailelere çağrıda bulundu. Vatandaşların Terzilik, berberlik ve mobilyacılık mesleğini seçmeleri konusunda çağrıda bulunarak “Ama şey olması lazım yani buna çocukların biraz daha yönlendirme gerekir. Şimdi bir bölüm açılabilmesi için bildiğim kadarıyla on tane çırağın olması lazım. Bir sınıf açılabilmesi için. Şu anda on tane çırak değil iki tane bile çırak bulamıyoruz. 10 tane bir çırak bulunsa bir yönlendirilmiş olsa bir bölüm açılıp çıraklık eğitim merkezinde bölüm açarak orası da bize yönlendirecek ama on tane çilek bulamadığımız için açamıyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir: Sertaç Özdemir