Gündem

Yorgan ustası Beytekin, zamana karşı direniyor

Zonguldak’ta yorgancılık mesleğini yapan Ali usta, geçen zamana direnerek mesleğini yapmaya devam ediyor. Ali Beytekin: “Bu meslek üç kuşaktır ailemden bana kalan bir miras”

Abone Ol

Zonguldak’ta yaşayan Ali Beytekin, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan yorgancılığı yaşatmak için 40 yıldır yorgan dikiyor.

Karadeniz Ereğli ilçesindeki 30 metrekarelik dükkanında kış günlerinin vazgeçilmez unsurlarından yorgan diken 53 yaşındaki Beytekin, çalışmasıyla takdir topluyor.

Ali ustanın marifetli ellerinde hazırlanan yorganlar, çevre illerin yanı sıra yurt içindeki müşterilere de ulaştırılıyor.

Yıllardır çeşit çeşit motiflerle yorgan diken Ali Beytekin, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinin gelecek nesillere aktarılmasını istiyor.

- “Yorgancılık mesleği bitme noktasına geldi”

Ali Beytekin, yaptığı açıklamada, ilkokulu bitirdikten sonra yorgancılık mesleğini öğrenmek için dedesi ve babasının yanında çırak olarak işe başladığını söyledi.

Askerden geldikten sonra kendi işyerini açan Beytekin, uzun yıllar çalışarak bugünlere geldiğini ve ailesinin geçimini bu işten sağladığını anlattı.

Yorgan dikiminin sabır ve zarafet gerektirdiğini, iyi bir desenin aynı zamanda iyi bir hayal gücü anlamına geldiğini aktaran Beytekin, “Bizim zamanımızda yorgana, yastığa, yatağa bir rağbet vardı. İşlerimiz çok iyiydi, biz buraya kadar getirdik. Yalnız bundan sonrası için aynı şeyi söyleyemem. Kentte yorgan ustaları olarak en fazla birkaç kişi kaldık. Onlarda elli yaş grubu ve üstü oldukları için bizden sonra bu iş, bu meslek biter diyebilirim.” diye konuştu.

- “Bu yorganlar daha sağlıklı ve uzun ömürlü”

Beytekin, geçmişte el işlemeli yorganların genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmezi olduğunu belirterek, elde hazırlanan yorganların, daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu için bu tür yorganların kullanılmasını tavsiye etti.

El emeğiyle diktikleri yorganları günün şartlarına uygun hazırlamaya çalıştıklarını dile getiren Beytekin, şöyle devam etti:

“Öncelikle zor ve zahmetli bir iş yapıyoruz. Yaptığımız iş tamamen el emeği göz nuru. Son dönemlerde hazır yorganlar bizim işimizi daraltsa da halan elde hazırlanan yorganı tercih eden bir kesim var. Bizler, onlar sayesinde mesleğimizi yapabiliyoruz. Artık bu meslekte yeni ustalar yetişmiyor, çırak ve kalfa bulmak bir hayli zorlaştı. Yorgancılık tamamen el becerisine dayalı meslek olduğu için de cazip meslek olmaktan çıktı.”

Beytekin, haftada 15 adet yorgan diktiğini aktararak, “Yorgancılık mesleğini ailem üç kuşaktır devam ettiriyor. Ben de bu mesleği bana kalan bir miras olarak değerlendiriyorum. Özellikle gençlerimizi kendi işlerinin yanında bu işlere de yönlendirmemiz gerekiyor. Maddi manevi katkısını görürler.” dedi.

Haber - Ersen Berk ÇELİK