Türkiye’de 81 ilin yer aldığı peynir haritası yayınlandı. Haritada her il için ayrı peynir türüne yer verilirken, Zonguldak için “Cevizli peynir” ön plana çıkarıldı.
ZONGULDAK BARTIN’A MI KAPTIRDI?
Zonguldak bölgesinin değerlerinden Çaycuma Manda Yoğurdu, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 08.05.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından menşe adıyla tescil edilmişti. Şimdi ise gündeme peynir haritası getirildi. Türkiye’deki illerin peynir üretme ve tüketme durumuna göre hazırlanan peynir haritasında Zonguldak yerine Bartın’ın Manda peyniri ile anılması görenleri şaşırttı. Zonguldak ise kaşar peynire benzerliği ile bilinen ve Çaycuma’da üretilen cevizli peynir ile temsil edildi.
CEVİZLİ PEYNİR NEDİR, NASIL YAPILIR, FAYDALARI NELERDİR?
Öte yandan cevizli peynir, standart kaşar peynirlerden farklı olarak 1 kilosu için 9 kilo yerine 15 kg. süt kullanılarak üretilir. Normal kaşar peynirinin 10 saat kurutulduktan sonra satışa sunulmasına rağmen geleneksel cevizli kaşar peyniri, daha lezzetli olması için 2 gün kurutularak tüketime hazır hale getirilir.
Peynir çeşitti bakımından oldukça zengin olan Türkiye, lezzetli bir o kadar da kalsiyum ve vitamin bakımından yüksek olan cevizli kaşar peyniri, yağ oranı açısında yüksek olmasına rağmen sevilerek tüketiliyor.
İKİ PEYNİR İÇİN TESCİL ÇALIŞMALARI BAŞLATILMIŞTI
Ayrıca, haritada Bartın’ı temsilen gösterilen manda peyniri içinse Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü yetkilileri Çaycuma’da gerekli incelemeleri yapmış ve ilçeye tescil için gerekli çalışmaları başlatmışlardı.
Çevre illere bakıldığında, Karabük Zonguldak’ta da sıkça tüketilen “Keş” ile, Bolu “Kaynamış” ile, Düzce “İsli” peynir ile, Kastamonu “Kaşar tellisi” ile bağdaştırıldı.