Hayat pahalılığı ile aşırı enflasyondan en çok zarar gören ileriden biri de Zonguldak. Çarşı ve pazardaki fiyatların bellerini büktüğü emekliler ile asgari ücretliler Zonguldak’ı geçinemeyen insanların en çok bulunduğu il durumuna dönüştürdüler.

Bilindiği gibi 2024 yılı, Türkiye'de Emekliler yılı olarak ilan edilmişti, buna rağmen, emekliler bu yıl büyük hak kayıpları yaşadı. Türkiye'deki emekli maaşları, 10 bin lira (yaklaşık 286 Euro) seviyesinde kalırken, Avrupa ülkeleri arasında en düşük maaş sıralamasında son sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl da 257 Euro (8 bin 500 lira) emekli aylığı ile aynı sıralamadaydık. En düşük emekli maaşına zam yapılmadığı için, dar gelirliler arasında enflasyonun ağır etkisini en çok hissedenler yine emekliler oldu.

Vatandaşların pazaryerinden bile sebze meyve alamadığı, kasap dükkanlarının önünden geçemediği iller arasında başta gelmen Zonguldak’ta özellikle gençlik bu durumdan çok etkileniyor ve yeterli gıda alamadıkları için sağlıksız yetişen bir neslin önü açılmış oluyor.

İlkokul seviyesindeki çocuklar arasında ömründe balık yememiş, pirzolanın tadını tatmamış bireyler olduğu da olayın bir başka gerçeği.

BEUN Mezunu Böyükarslan Uluslararası Türk Mutfağı Tanıtım etkinliğinde yer aldı BEUN Mezunu Böyükarslan Uluslararası Türk Mutfağı Tanıtım etkinliğinde yer aldı

Gelinen bu aşamada Zonguldak’ta gerek yetişkinlerin gerekse gençliğin sosyal yaşamlarının olmadığı ortaya çıkıyor, halk büyük bir kesim olarak açık hava parklarında bankların üzerlerinde gününü geçiriyor. İnsanların soğuk havalarda ne yapacakları ve nerelerde oturup kalkacakları ise bilinmiyor.

Emekli Zonguldak 2

Emekli Zonguldak 1

Emekli Zonguldak 3

Muhabir: Sermet Aksu