2024 yılından itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak olan IPARD III Programı kapsamında, başvuru yapacakların projelerinin ön hazırlıklar sürecini rahatça yürütebilmeleri ve inceleme aşamasının hızlandırılması amacıyla ilk kez yıllık çağrı takvimi yayımlandı. ‘IPARD III 2024 Yılı Çağrı Takvimi’ mart ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşıldı.

Zonguldak İl Genel Meclisi sona erdi Zonguldak İl Genel Meclisi sona erdi

Söz konusu takvime uygun olacak şekilde IPARD III Programı 1. Çağrı İlanı “Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” başlığıyla 21 Mart 2024 tarihinde yayımlandı. 5 Nisan-14 Haziran 2024 tarihleri arasında kabul edilen başvurular kapsamında IPARD III 1. Başvuru Çağrı İlanı sürecinde Zonguldak ilinde yatırım bütçesi 67 Milyon TL olan 5 adet proje başvurusu alındı.

IPARD-III Programı 2. Başvuru Çağrı İlanı döneminde, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri başlığı altında Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, İşlenmesi ve Pazarlanması, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması, Zanaatkârlık ve Yöresel Ürün İşletmeleri, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Kültür Balıkçılığı, Makine Parkları ile Yenilenebilir Enerji Tesisleri sektörlerinde sunulacak projelerin yapım işleri, makine-ekipman ile hizmet alımları ve görünürlük harcamalarına yönelik giderler desteklenecek.

IPARD-III Programı kapsamında Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbirinde hibe oranı yüzde 60 olup genç çiftçiler ve sertifikalı organik tarım üreticileri tarafından yapılacak yatırımlar için bu oran yüzde 70’e kadar çıkabilecek. Uygun harcama tutarı 500.000 Avroya kadar olan başvurular desteklenecek. Ayrıca projede atık yönetimi, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi (atık malzemelerin verimli şekilde yeniden kullanımı) ile ilgili olarak yapılacak harcamalar için de o harcamaya özel ilave olarak yüzde 10 oranında hibe desteği sağlanabilecek. Proje başvurularındaki toplam hibe oranı ise yüzde 75’i geçemeyecektir.

Alınan başvuruların toplam destek tutarının çağrı için ayrılan bütçeyi aşması durumunda, IPARD Programı’nda ilgili tedbir için belirtilen sıralama kriterlerine göre başvurular sıralanacak ve bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru incelenecektir.

IPARD-III Programı 2. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında, yatırımcılar proje başvurularının online sistem kayıtlarını 12 Temmuz– 16 Ağustos 2024 tarihleri arasında https://onlinebasvuru.tkdk.gov.tr/  internet sitesi üzerinden yapabilecekler. Başvuru paketlerini de 29 Ağustos 2024 tarihine kadar Zonguldak İl İrtibat ofisine teslim edilecek.

Kaynak: BÜLTEN