Zonguldak

Zonguldak Yeşil Dönüşüm Süreci ve Ekonomik yatırımlar Ankara’da gerçekleştirildi

11 Eylül 2024’te Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğiyle Zonguldak’ta düzenlenen “Zonguldak - Adil Dönüşüm Paydaş Toplantısı “nın ardından, sürecin bir sonraki adımı olan “Zonguldak Yeşil Dönüşüm Süreci ve Ekonomik Yatırımlar” başlıklı toplantı, 14 Ekim 2024’te Ankara’da TEPAV’ın ev sahipliğinde düzenlendi.

Abone Ol

Toplantıya, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya, Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Hakan Yeşil ve çok sayıda uzman katıldı.

Toplantı, çevre ve ekonomi alanında önemli konuların ele alındığı, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm sürecine yönelik stratejilerin masaya yatırıldığı bir platform oldu. Açılış konuşmasını Türk-Alman Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu gerçekleştirdi. Açılışta, yeşil dönüşümün önemi ve Türkiye’nin ulusal sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde Zonguldak’ın nasıl bir rol üstleneceği vurgulandı.Etkinliğin ikinci bölümü, TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu bölümde, panelistlerin sunumları ile Zonguldak’ın yeşil dönüşüm sürecinde karşılaşacağı zorluklar, fırsatlar ve yatırım olanakları detaylı bir şekilde ele alındı.

Ruhr Üniversitesi Çevre ve Kaynak Ekonomisi ile Sürdürülebilirlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andreas Loeschel, Avrupa’daki sürdürülebilirlik uygulamalarına değinerek, Zonguldak için küresel standartlarda bir dönüşüm modelinin nasıl oluşturulabileceği üzerine bir sunum yaptı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, “Zonguldak’ta Yeşil Dönüşüm Süreci, Zonguldak Ekonomisi ve Yatırımlar” başlıklı kapsamlı sunumunda, ilin mevcut ekonomik yapısını değerlendirerek adil dönüşüm hakkında bilgiler verdi.

Ayrıca, madencilik sonrası dönemde sosyal uyum projelerinin gerekliliği ve yeni yatırım fırsatları hakkında detaylı bilgi verdi. Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil de konuşmasında madencilik sektörünün yeşil dönüşüm sürecine adaptasyonu ve çalışanların yetkinliklerinin geliştirilmesi konularına değindi. İşçi haklarının korunarak sürdürülebilir bir dönüşüm sağlanması gerektiğini belirtti.

Panelin son bölümünde söz alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı, İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Daire Başkanı Ayşin Turpancı, Paris İklim Anlaşması hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin yeşil dönüşüm stratejilerini ve Zonguldak'ın bu süreçte nasıl bir rol oynayabileceğini aktardı. Toplantının kapanış konuşmasını TEPAV Sürdürülebilirlik Programı Direktörü Dr. Sibel Güven yaptı. Dr. Güven, günün değerlendirmesini yaparak Zonguldak için yeşil dönüşümün önemine dikkat çekti. Zonguldak’ın dijitalleşme ve sürdürülebilir enerji projeleri ile ekonomik kalkınmasını destekleyerek Türkiye için örnek bir dönüşüm modeli haline gelebileceğini belirtti.

Toplantı hakkında açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ”11 Eylül’de Zonguldak’ta gerçekleştirdiğimiz “Zonguldak - Adil Dönüşüm Paydaş Toplantısı“nın devamı niteliğinde olan ‘Zonguldak Yeşil Dönüşüm Süreci ve Ekonomik Yatırımlar’ toplantısı, 14 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ev sahipliğinde düzenlendi. Bu toplantı Zonguldak’ın geleceği için son derece önemli bir buluşma olmuş, ilimizin hem yerel hem de ulusal düzeyde yeşil dönüşüm sürecine nasıl entegre olabileceği konusunda bize net bir yol haritası sunmuş, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak adına atılması gereken stratejik adımları detaylandırmıştır.

Zonguldak’ın ekonomik yapısının çeşitlendirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ve dijital dönüşümle uyumlu projelerin geliştirilmesi, bu sürecin temel taşlarını oluşturacaktır. Bu doğrultuda gerçekleşen toplantının ilimizin ekonomik büyümesi ve sosyal gelişimi açısından önemli bir mihenk taşı olduğuna inanıyorum. Bu sürecin tasarımında ve toplantının başarıyla hayata geçirilmesinde emeği geçen başta TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ve değerli TEPAV ekibine teşekkür ediyorum. Bu toplantının, Zonguldak’ın kalkınma hedeflerini güçlendirecek yeni projelere ve iş birliklerine zemin hazırladığını büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak, TEPAV ile birlikte geleceğe yönelik sürdürülebilir ve yeşil projelerin geliştirilmesi için iş birliğimizi sürdüreceğimizi vurgulamak isterim. Bugün attığımız bu adımlar, gelecekte hem Zonguldak hem de ülkemiz için güçlü ve sürdürülebilir bir kalkınmanın temelini oluşturacaktır. Önümüzdeki dönemde, yeni projelerde TEPAV ile birlikte çalışmaktan büyük heyecan duyuyoruz.” dedi.