BEUN Rektörü Özölçer Fransa'da EAIE 2024 Yükseköğretim Fuarı'na katıldı BEUN Rektörü Özölçer Fransa'da EAIE 2024 Yükseköğretim Fuarı'na katıldı

Bilindiği gibi Türkiye'de bireysel kredi borcu rekor seviyelere ulaştı. Bu konuda yapılan açıklamalara göre alım gücündeki düşüş nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan vatandaşlar, kredi kartı ve ek hesap gibi borç araçlarına başvurmaya devam ediyor. Bankalar Birliği de yaptığı açıklamalarla bunu onaylıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı verilerine göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı ve toplam kredi tutarı önemli ölçüde artış gösterdi. Haziran 2024 itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı 40 milyon 732 bine ulaştı. Kredi kartı borcu toplam 1 trilyon 520 milyar lira olmuş durumda.

Zonguldak’ta da durum ülkenin durumundan farklı değil. Gün boyu kent merkezinde kaldırımları bir baştan diğer başa gezen, dükkânların vitrinlerine bakan ama alışveriş yapamayan, emekliler parkı olarak bilinen İnönü parkında sabahtan akşama kadar oturup çene çalan emeklilerin de durumu içler acısı.

Hemen hemen tüm emekliler kredi kartı borçlusu. Hatta bir kredi kartının borcunu diğer kredi kartından kapatanlar var. Cüzdanlarında üç beş adet kredi kartı taşıyan emeklilerin sayısı da az değil. Bunlar kredi kartları olmazsa yaşayamayacak durumda olan insanlar.

İşin en ilginç yanı da Zonguldak’ta bir banka müdürünün şu sözleri: “Maaş günleri emekliye yaptığımız ödemelerin tümüne yakın miktarını anında kredi kartı borcu olarak geri tahsil ediyoruz”

Muhabir: Sermet Aksu