Kent konseyi Kapuz ve Tersane’ye baksın Kent konseyi Kapuz ve Tersane’ye baksın

Bilindiği gibi 65 yaş üstü vatandaşlar halk otobüslerinden ücretsiz yararlanabiliyorlar. Bunun için 65 yaş üstü olduğunu belgeleyip bir kart çıkarmak yetiyor. Ancak getirilen bir uygulama ile bu kart günde sadece iki kez kullanılabiliyor. Yani evden iniş ve eve çıkış. Ancak getirilen bu sınırlamayı delmek isteyen bazı emeklilerin tutum ve davranışları halk otobüsü şoförlerini “illahlah” dedirtmiş bulunuyor.

“Kalkış duraklarına yanaştığımızda küçük bir mola için dışarı çıkmamızı bekleyip kartlarını okutmadan binen bazı emekli vatandaşlar var, bunlar günde iki defa eve çıkıp tekrar inmek isteyenler, nedenini anlayamıyoruz. Ya da bu kartlarını başkalarına verip kullandırmak isteyenler var. Yürüyüş yapmak amacıyla çarşılara inenler var. (Mahallende yürü, egzoz gazlı çarşıda ne yapacaksın?) diye sorduğumuzda ters cevap veriyorlar. Kartını aynı gün iki defadan fazla kullananlar tekrar biniyor, otomat okumadığında bize kızıyorlar, 18 lira vermesi gerektiğini söylüyoruz, vermiyorlar gidip dolmuşa biniyorlar, bir de duraklara geldiğimizde bize neden geç kaldığımızı kafa tutar gibi soruyorlar. Durak harici inip binmek istiyorlar. Sesimizi çıkarmıyoruz, yaşları bizden büyük ama nereye kadar?” şeklinde görüş belirten halk otobüsü şoförleri emekli vatandaşları biraz saygılı davranamaya davet ettiler.

Otobüslerde politik kavgalar yapmayı alışkanlık haline getirmiş emeklilerden de yakınan şoförler “diğer yolcuları da rahatsız ediyorlar, uyarsak kızıyorlar, bir de küfürlü konuşanlar var, hatta küfürlü konuşan bayanlar bile var” diyerek eleştirilerini sürdürdüler.

Emekli vatandaşların bir de yer ayırma, ellerindeki paketleri yanlarındaki koltuğa koyarak başkalarını engelleme gibi anlamsız hareketlerde bulunduklarını da belirten şoförler “ halk eğitim merkezlerinde otobüslerinde nasıl davranılmasını öğreten kurslar açılsın, bu tür çirkin davranışları olan emekliler de buralarda eğitilsin” diyerek İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderme yaptılar.

Muhabir: Sermet Aksu