Zonguldak’ta çok sayıda vatandaşın ishal yakınmasıyla hastanelere başvurduğu göz e çarpıyor. Söz konusu başvurular arasında çok sayıda ebeveynin bulunduğu ve bunların çocuklarını hastanelere getirdiği öne sürülürken Zonguldak’ta bir ishal salgınının olup olmadığı tartışılıyor.

İshalin aşırı sıcaklardan ve içilen meşrubatlardan kaynaklanabileceği doktorlarca belirtilirken vatandaşların da dikkatli olmaları isteniyor.

Görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar böyle ishal türlerinin yaz ishali olarak adlandırılabileceğini belirterek nedenlerini şöyle açıkladılar:

Yüz binde 5 kişide görülen hastalık başına geldi: Kanser sanıldı, kemoterapinin kıyısından döndü Yüz binde 5 kişide görülen hastalık başına geldi: Kanser sanıldı, kemoterapinin kıyısından döndü

Yaz ishalinin asıl nedeni hava sıcaklıklarının giderek artmasıdır. Artan hava sıcaklıkları bakteriyel enfeksiyon riskini doğurur. Bu durum besinlerin saklama koşullarına bağlı olarak artış gösterebilir. Yaz ishalinin tüm gerçekleşme nedenleri, Gıdaları kirli su ile yıkayarak tüketmek, Deniz ve havuz suyu yutmak, Sıcak ile bozulan yiyecekleri farkında olmadan tüketmek, Açıkta satılan gıdaları tüketmek, Sinek ve böcek ile temas eden gıdaları tüketmek.

Yaz ishalinden korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?                                

Doktorlar yaz ishalinden korunmak için alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladılar:

Besinler 4 dereceden daha sıcak yerlerde saklanmamalıdır. Eğer saklanıyorsa besinin tazeliğinden emin olunmalıdır.

Yapılan yemekler günlük olarak soğumadan tüketilmelidir. Tekrarlanan ısıtılma işlemleri ile gıda kalitesi bozulabilir.

Özellikle çocuklar ebeveyn kontrolünde deniz ve havuza girmelidir. Çocukların deniz ve havuz suyu yutmadıklarından emin olunmalıdır.

İshalli kişilerle aynı tuvalet kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Açıkta satılan gıdalar mümkünse tüketilmemeli; eğer tüketilecekse tazeliğinden emin olunmalıdır.

Yaz aylarında sinek ve böcekler bir hayli artmaktadır. Bu yüzden besinler kapalı ortamda sinek ve böceklerin temas edemeyeceği bir yerde korunmalıdır.

İçilen suyun hijyenik olduğuna emin olunmalıdır.

Yaz ve kış fark etmeksizin kişisel hijyene gerekli önem verilmelidir.

Eğer ishal olunduysa, su tüketimine gereken önem verilmelidir.

Muhabir: Sermet Aksu