Zonguldak’ta Çınartepe Mahallesi’nde depo yapımı için iş makinasıyla yapılan çevre düzenlemesi çalışmasında kimsesiz maden şehitlerinin yer aldığı mezarlıkların talan edildiği iddiasıyla ilgili GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu açıklama yaptı. Başkan Mutlu, konuyla ilgili hassasiyetlerini dile getirerek, mezarların şehit madencilere ait olduğunun tespit edilmesi halinde gerekeni yapacaklarını ifade etti. 

Zonguldak Ülkü Ocakları’nda görev değişimi; Karali’nin yerine, Çelik getirildi Zonguldak Ülkü Ocakları’nda görev değişimi; Karali’nin yerine, Çelik getirildi

Başkan Mutlu’nun konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde: 

“Bu konuyla ilgili biz de basından bazı açıklamaları takip ettik. Mahalle sakinlerinin verdiği röportajlardan öğrendiğimiz kadarıyla, özel bir firmanın deposunun bulunduğu alanda maden şehidi mezarlıkları, maden şehidi mezarları ve normal mezarların bulunduğu ifade ediliyor. Ancak bizim tarafımıza, herhangi bir aile tarafından ‘burada bizim mezarlığımız var, aile mezarımız ya da maden şehidimiz var’ şeklinde bir başvuru ulaşmadı.

Durumu basından takip ettiğimiz kadarıyla biliyoruz. Eğer gerçekten bahsi geçen firma, burada bir mezar varsa, ister maden şehidine, ister normal bir vatandaşa ait olsun ve yasal yollara başvurmadan, kimseye sormadan böyle bir girişimde bulunduysa, bu çok ayıp ve yanlış bir davranıştır. Çünkü ölüye saygı göstermeyen, diriye de saygı gösteremez. Onlar bizim geçmiş değerlerimizdir. Özellikle bir maden şehidi söz konusuysa, biz genel sendika olarak bu konuda oldukça hassasız. Nerede bir maden şehidi mezarlığı varsa, bize yapılan başvurular doğrultusunda o mezarların korunması için elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.

Tabii ki normal mezarlar da bizim için değerli. Eğer burada bir mezar, yasal prosedürler izlenmeden taşınmışsa, bunun çok yanlış bir davranış olduğunu belirtmek isteriz. Bu konuda yetkili birimler belediye, valilik gibi bir an önce gerekli incelemeyi yapmalı ve kamuoyunun vicdanını rahatlatacak bir açıklama yapmalıdır. Gerçekten böyle bir durum var mı yok mu, varsa gerekli izinler alınmış mı alınmamış mı, cezai işlemler neyi gerektiriyorsa yapılmalı. Eğer böyle bir şey yoksa, yetkililer kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama yapmakla yükümlüdür.

Buradan tekrar yetkili birimlere sesleniyoruz; konu hakkında bir açıklama yapmalarını bekliyoruz.” 

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma