Dedemin Otel'de öğleden sonra yapılan sunumda, Ekrem Murat Zaman, "Cumhuriyetten Günümüze Zonguldak'ta Madencilik Eğitiminin 100. Yılı" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Sunum, 100 yıllık madencilik eğitimini içeren görseller ve slaytlar eşliğinde yapıldı.

Ekrem Murat Zaman, sunumunda Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından günümüze Zonguldak’taki madencilik eğitimini detaylı bir şekilde ele aldı. 1924 yılında kurulan maden mektebinin bu yıl 100. yılını kutladıklarını belirten Zaman, Zonguldak’taki madencilik eğitim sürecinin tarihçesine değindi. 1924’te kurulan maden mektebinin, Türkiye’nin madencilik alanındaki önemli eğitim kurumlardan biri olduğunu vurguladı.

Zaman, sunumunda, Zonguldak’taki madencilik eğitiminin tarihsel gelişimini ve bu süreçteki zorlukları açıkladı. 1830’lardan itibaren önem kazanan taşkömürünün madencilik faaliyetlerinin başlangıcını simgelediğini, Osmanlı döneminde maden işletmeciliğinin 1841 yılında başladığını ifade etti. Cumhuriyet öncesi ve sonrasındaki madencilik alanındaki gelişmeleri üç ana kategoriye ayırarak, Avrupalı mühendisler, Avrupa’da eğitim görmüş mühendisler ve Cumhuriyet döneminin ilk mühendisleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Cumhuriyetin ilk yıllarında yetersiz teknik eleman sorununu ve yurt dışından gelen makinistleri de ele aldı.

Zonguldak'ta Afgan cinayeti davasında korkunç iddia; 'Organlarını çalmak için yarışa girdiler' Zonguldak'ta Afgan cinayeti davasında korkunç iddia; 'Organlarını çalmak için yarışa girdiler'

Sunum, kömür kongresine katılan panelistler ve akademisyenler tarafından ilgiyle takip edildi.

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA