Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) ve bunun yanı sıra 18 kurumun daha özelleştirilmesi konusunu gündeme getirmesinin ardından tepkiler devam ediyor.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu, 19 KİT'in Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından örtülü bir özelleştirme sürecine sokulmak istendiği konusunu CHP’nin ardından Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ile görüştü.
“BU UYGULAMAYA KESİNLİKLE KARŞIYIZ”
Başkan Yeşil, yaptığı açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yönetimsel değişiklik adı altında yapmak istediği reformla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunun, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu ve 19 kamu kurumunu etkileyen bir düzenleme olduğunu fark ettik. Hazine ve Maliye Bakanlığının yapmak istediği sistem; kurumların satılması, devredilmesi, küçültülmesi, daraltılması ve başka şirket ortaklarıyla beraber dizayn edilmesi, halkın malı olan bu kurumları tamamen tehlikeye sokmaktadır. Biz bu uygulamaya kesinlikle karşıyız. Bununla ilgili bir dizi açıklama yapıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi vekillerimizden TTK'nın özelleştirilemeyeceği gibi açıklamalar geldi. Bizim amacımız, hem TTK'nın özelleştirilmesini engellemek hem de bu yasa tasarısının ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak. Bununla ilgili duruşumuz nettir. Paydaşlarımızla beraber, Zonguldak halkıyla ve madencilerle birlikte biz bu işe sonuna kadar karşı çıkacağız. Bunun için de bugün Erdoğan Başkanımızın yanındayız. Onun da yönetiminin desteklerini bekliyoruz.” dedi.
“HEM YÖNETİMSEL HEM DE FİNANSAL ANLAMDA YAPISAL BİR DEĞİŞİKLİĞE GİRECEK”
Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ise her zaman emek mücadelesinden yana olduklarını ifade ederek, “Bu girişim, sadece maden işçilerini değil, maden sektöründe çalışan diğer personeli de, mühendisinden işçisine kadar herkesi etkileyecek bir durum olacak. Maliye Bakanının ocak ayında açıkladığı bir yasa taslağıyla, Türkiye Taşkömürü Kurumu'yla beraber 19 kamu kuruluşu, hem yönetimsel hem de finansal anlamda yapısal bir değişikliğe girecek. Bu yapısal değişiklik sonucunda, kurumun yönetim yapısının tamamen değişeceği ve mevcut yönetimin tasarruf yetkisi olmayacağı söyleniyor.” dedi.
“BU GİRİŞİMİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”
TBMM’nin tatile girmeyeceğini ve çıkması gereken acil yasaların olduğunu ifade eden Kaymakçı, bu yasaların içerisinde KİT reformunun da olduğunu belirtti. Kaymakçı, “Bu taslağı hayata geçirmeye çalışacaklar. Bu taslağın sadece kurumların şirket haline getirilmesi değil, kar amacı güden yapıların oluşturulması anlamına geldiğini biliyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun çalıştığı derinliklere bakarsanız, bu derinlikte hiçbir özel şirket çalışamaz, çünkü maliyetler çok yüksek. Bu süreçte işçilerin sosyal haklarından ve ücretlerinden kesintiler yaşanacak, sendikasızlaşma artacak. Dolayısıyla sendikayı ve odamızı da büyük ölçüde etkileyecek. Bu girişimi kabul etmek mümkün değil.” dedi.
Haber: Fadime YILMAZ ELMA
Zonguldak'ta TTK'yı özelleştirme tepkisi: GMİS müsaade etmeyecek!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) ve bunun yanı sıra 18 kurumun daha özelleştirilmesi konusunu gündeme getirmesinin ardından tepkiler devam ediyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir