Bugün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. 1961’den bugüne dek gelen süreçte her yıl tekrarlanarak günümüzü hatırlatmaktadır, önce bayram, sonra da gün olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Geçen 63 yılda yerel gazeteler ve yaygın basın, zaman dahilinde ulusal basın olarak da adlandırıldı, doğru olanı ise yaygın basın olarak bilinmesidir.
Yerel basın şehrin yaşanmış arşivi, hafızasıdır
Yerel basın olarak geçmişten günümüze birçok zorluklardan geçilmiştir. Yerel basın nedir? Bir şehrin yaşayan geçmiş hafızasıdır, arşividir. Yerel basın bir şehrin gelişiminin, büyümesinin ve güçlü olmasının yegâne realite gerçeğidir.
Bugün için bizler gazeteler ve gazeteciler olarak son yıllarda artan aşırı maliyetler nedeniyle birçok ilimizde yaygın olsun ve yerel olsun ekonomik şartlar nedenli kapanmalara üzülerek şahit olduk.
Gazeteler kapanmasın, televizyonlar yaşasın.
Sadece yazılı basın değil, televizyon ve radyolarda olmak üzere bu acı gerçekle hep yüzleşmekteyiz.
Kapanmalar bir tarafta işsizliğin önünün açılmasına sebebiyet verdi, tetikleyicisi oldu.
Birleşmeler sonucu da birçok gazetecimiz işsiz kaldı. Televizyon uydu bedellerinin çok yüksek olması, ülke geneli yayın yapan yerel televizyonların da birer birer uydudan düşmesine neden oldu.
Dijital yayının ortaya çıkması, teknolojinin özellikle basın sektöründe inanılmaz yükselişi, internet haber gazeteciliği, kurumsal bir yapı ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan alan gazetelere tanıdığı ilan hakkı biz gazetecilere de yeni iş olanağı yeni iş hacmi sağlamaktadır.
Zonguldak’ta 7 resmi ilan akan gazetenin başvurusu sonucu, 7 asgari kadrolu internet haber sitelerimiz olmuştur.
Vasıflı gazetelerin internet başvuru hakları saklı kalsın
İnternet haber sitelerinde il geneli 7 başvuru yapılmasına rağmen Zonguldak-Merkez, Kozlu ve Ereğli ilçemizden de katılım oldu.
Zonguldak’ta toplamda yazılı basın kapsamında 16 adet resmi ilan alan gazetemiz bulunmaktaydı, 1’i kapandığında bu sayı 15’e düşmüştü, 7 gazete bu haktan yararlandı. Geri kalan gazetelerimizin de hakkının korunması adına başvuru yaparlarsa aynı şartların bugün ve gelecekte saklı kalması kaydıyla haklarının ortadan kaybolmaması kanaatindeyiz.
Gazetecilere yeşil pasaport…
Bugünlerde TBMM’ye sunulan ve mecliste görüşülecek olan gazetecilerin Yeşil Pasaport sahibi olması uzun zamandır üzerinde çalışılan bir konu olmaktadır. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanımız ve ekibi yoğun olarak çalışmaktadır. Siyasi partilerimiz destek vermektedir. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’in, 15 yıl meslekte kıdemi bulunan gazeteciler için Yeşil Pasaport almalarına yönelik verdiği kanun teklifine destekleyen AK Parti ve diğer siyasi partilere teşekkür ediyoruz. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da bu teklife destekler açıklamalarda bulunmasını takdire şayan olarak görüyoruz. Bugün için gri pasaportumuz olmasına rağmen ailelerimiz yararlanamamaktaydı. Yeşil Pasaport, ailelerimizin yararlanması açısından önem arz etmektedir. Bu konuda yoğun emek harcayan herkese ve TBMM Meclis Başkanımıza da destekleri için şükran duymaktayız.
Gazetecilerden silah taşıma kapsamında ruhsat harcı alınmasın
Yaptığımız ağır ve yıpranma payı içeren mesleğimiz gereği her türlü tehlike, şiddet, ağır hakaret ve tehditlerle karşı karşıya kalmaktayız. Geçmişten bugüne birçok gazeteci şehidimiz var. Yaralanmaları da sıklıkla görmekteyiz. Birçok gazetecimizin silah taşıma ruhsatı sadece caydırıcılık niyetiyle alma isteme talepleri günümüz koşullarında yüksek maliyetli harçlar nedeniyle gerçekleşememektedir. Silah taşımada ruhsat harcı alınmaması için de biz gazetecilere kolaylık sağlanırsa müteşekkir olacağız.
Yıpranma payı tüm meslektaşlarımızı kapsasın.
Bugün için yıpranma payından biz gazeteciler, Cumhurbaşkanlığı iletişim Dairesi’nin basın kartı olanlar yararlanabilmektedirler Bu karta sahip olmayan basın mensuplarımız diploma kriteri nedeniyle faydalanamamakla beraber geçmişte 212 sayılı yasa ile görev yapan gazetecilere eğitim şartı kriteriyle iki dönem af getirilmişti. Bu aflar uzun süredir yapılmamakta birçok gazetecimiz sadece eğitimle ilgili kriter nedeniyle basın kartı alamamaktadır. Bu konuda girişimlerin yapılması adına taleplerimizin umuyoruz ki karşılık bulacaktır düşüncesindeyiz.
212 sayılı yasa ile görev yapan meslektaşlarımızın da yıpranma payından yararlanmasını talep etmekteyiz.
Haber ajansları eski güçlü konumlarına dönmeli.
Zonguldak genelinde ve ülke geneli yayın yapan haber ajanslarımız cansiperane görev yapmaktadır. Hele ki yaşadığımız doğal afetler, kazalar, göçük ve afet olaylarında haber ajanslarının geceli ve gündüzlü mesai yaptığına şahit olmaktayız. Haber ajanslarını daha güçlü hale gelmesini istiyoruz, Yerleşik ofisleri, mobil araçları ve kadro yapılarının da güçlendirmesi tarafındayız. Haber portalında yerel basına da abone destekli uygun maliyetli çok yönlü hizmet etmesi gereğine inanıyoruz.
Korsan yayınlara ağır yaptırım gelmeli
Birçok sosyal medya ve internet sitelerinde kimliği belli olmayan korsan yayınlar yapılabilmekte. En çok da haber hırsızlığı yapanları şiddetli kınamaktayız. Korsan yayın ile emek harcamadan yayın ve kayıt dışı haber yapanları, her şekilde şikayet etme girişimlerimiz sürecektir, bunlara ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
BİK zamları
Basın İlan Kurumu’nun (BİK) son iki yıldır resmi ilan alan gazetelerin yerel yayınlarına %100 zam oranı genel kurulda kabul edilmektedir. Cumhurbaşkanımızın ivedilikle imzaladığını görmekteyiz.
Başta BİK genel müdürü ve yönetim kuruluna ve genel kurul üyelerine teşekkür etmekteyiz. İki senedir %100 oran zammı sadece yerel basına verilmektedir. Bu zam artışları biz gazeteler için can suyu işlevi görüp ayakta kalmamıza ve yerel basının devamı adına çok güçlenmeye vesile olmaktadır.
Cumhurbaşkanımızın iki yıldır yerel basına dair gerçekleşen zam artışını onaması ve imzalamasına yürekten teşekkür etmekteyiz.
10 Ocak kutlu ve mutlu olsun. Nice yıllara ve nice yaşlara …