Uzun zamandır beklediğimiz aşı geldi.

Ve önce sağlık çalışanlarımız olmak üzere aşı yapılmaya başladı.

Zonguldak’ta uygulama başladı.

Sağlıkçılarımız randevu sistemi ile aşılarını oldular.

Şimdi sıra ikinci kısım kategoriye giren vatandaşlarımızda.

Bakalım bizler gazetecilerde bu kategoriye girecek miyiz.

Asker.

Emniyet, Kamu kurum çalışanları.

Ve diğerleri.

Hayırlısı olsun.

KAR GELDİ.

Zonguldak uzun süredir beklediği kar’ a kavuştu.

Zaten yüksek tepelerde  kar vardı.

Şimdi kent merkezinde de kar var.

Hem de iyi yağdı.

Yağmaya devam ediyor.

Zonguldak’ a kavuştu.

Cumartesi akşamı başlayan kar yağışı, Pazar günü devam ediyordu.

Pazartesi sabahına kadarda süreceği ifade edildi.

Kış kışlığını gösteriyor.

Zonguldak’ta dört mevsimi yaşıyor.

İşsizlik Çok, İstihdam Yok

İşsizlik en büyük sorun olarak ortada duruyor....

Özellikle de ülkemizde her geçen gün artan işsiz sayısı toplum huzurunu da bozuyor. Buna bağlı asayiş olayları da her geçen gün artıyor. Kadına yönelik şiddet olaylarının bile arkasında işsizlik sorununun yattığı belirtiliyor.

Genç işsizlik ise başlı başına bir sorun ve ülkemizde her üç gençten birinin işsiz olduğu çeşitli  kurumlar ve sendikalarca ifade ediliyor.

İşgücüne katılım oranı düşmesine rağmen, işsizlik artmaya ve istihdam daralmaya devam ediyor. Dar tanımlı işsiz sayısı geçtiğimiz yıl 327 bin kişi artarak 4 milyon 308 bine yükselirken, geniş tanımlı işsizlik 7 milyonda seyrediyor.

İşgücü azalıyor, buna rağmen işsizlik artıyor, işsizler ümitsizleşmeye devam ediyor. Ümitsiz işsizlerin sayısında tırmanış dikkat çekici. Kasım 2018’de 522 bin olan ümitsiz işsizlerin sayısı Kasım 2019’da 715 bine yükseldi. Son 1 yılda ümitsiz işsizlerin oranı yüzde 37 arttı. Kasım 2018’de 3 milyon 981 bin olan mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Kasım 2019’da 327 bin artarak 4 milyon 308 bin oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 13,3’e yükseldi.

İstihdamda daralma devam ediyor. Kasım 2018’de 28 milyon 314 bin olan mevsim etkisinden arındırılmış istihdam 145 bin kişi azalarak Kasım 2019’da 28 milyon 169 bine geriledi. Kasım 2018’de 28 milyon 314 bin olan mevsim etkisinden arındırılmamış̧ istihdam Kasım 2019’da 28 milyon 169 bine geriledi. Son 1 yılda 145 bin kişi istihdam dışında kaldı veya işini kaybetti.

Hesaplanan geniş̧ tanımlı işsiz sayısı Kasım 2019’da 7 milyona ulaştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20 olarak hesaplandı. Kasım 2018’e göre geniş tanımlı işsiz sayısı 339 bin kişi arttı.

Tarım dışı işsizlik yüzde 13,3 olarak hesaplandı. Tarım dışı işsizlik kadınlar arasında yüksek seyretmeye devam ediyor. Kasım 2019’da kentsel genç kadın işsizliği yüzde 36’ya yükseldi.

Türkiye iddia edilenin aksine OECD ve AB 28 ülkeleri içinde en yüksek işsizliği yaşamaya devam ediyor. OECD ülkeleri arasında Türkiye en yüksek üçüncü işsizlik oranına sahip ülke olarak dikkat çekmektedir. Öte yandan AB 28 ülkelerinin işsizlik oranı yıllar itibariyle düşerken, Türkiye’nin işsizlik oranı bu ülkelerle karşılaştırıldığında 2012’den itibaren düzenli olarak yükselmektedir. AB 28 ülkeleriyle Türkiye’nin işsizlik oranlarının oranı da bu veriye paralel olarak yükselmektedir.

DİSK-AR raporunda işsizlikle mücadele önerilerinin bazıları ise şöyle:

"Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması” ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.

İstihdam artışlarında kamunun payı dikkate değerdir. Kamu istihdamının artırılması, kamuda eğreti ve güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlanması yaşamsal önemdedir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.

İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir.

Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Gördüğünüz gibi raporda önemli başlıklara yer verilmiş...

TÜRKİYE'DE GENÇ İŞSİZLİK

2018 Dönemi TÜİK verilerine göre, Türkiye toplam nüfus 82 milyon 3 bin 882 olarak açıklanırken genç nüfus olarak adlandırılan 15-24 yaş grubundakilerin sayısı 12 milyon 971 bin 396 olarak açıklandı. Buna göre  “genç nüfus, toplam nüfusun yüzde 15,8’ini oluştururken, genç nüfusun yüzde 51,2’sini genç erkek nüfus, yüzde 48,8’ini ise genç kadın nüfus oluşturdu.

Dünyanın gelişmiş ülkelerine de baktığımız zaman Türkiye ile benzerlik gösteren bir istatistik var, o da 15-24 yaş grubunu oluşturan gençlerin işsizlik oranları yetişkinlerin işsizlik oranının iki katı seviyesinde olduğu görülüyor. 2018 Dönemi genç işsizlik oranı %20,3 olarak açıklandı. Genç erkeklerde işsizlik oranı %17,6 olurken genç kadınlarda bu oran %25,3 oldu. Aynı dönemde ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 24,5 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdamdaki gençlerin %53,3’ü hizmet sektöründe yer aldı.

Gençlerin istihdam oranı %35 olarak açıklanırken, İstihdam edilen gençlerin yüzde 16,6’sı tarım, yüzde 30’u sanayi, yüzde 53,3 ü ise hizmet sektöründe yer aldı.

Gençlerde Eğitim Seviyesi Yükseldikçe İşsizlik Oranı Artıyor

15-24 yaş grubunda ki gençler 2018 dönemi baz alındığında okuma yazma bilmeyenlerde işsizlik oranı yüzde 12, ilköğretim mezunlarının işsizlik oranı yüzde 17, lise ve dengi mesleki lise mezunu olanlarda işsizlik oranı yüzde 21,3, yüksek okul mezunlarında işsizlik oranı yüzde 30,6 olarak açıklanmıştır.

Bugün birçok dünya ülkesinde genç işsizliğin toplam işsizliğe göre daha yüksek olmasının nesnel nedenleri var olmakla beraber, en önemli nedenlerinden biri de gençlerin büyük kısmının ilk kez iş arama sürecine girmesidir. İşverenler açısından baktığımızda “askerlik, tecrübe, düşük ücret ile işe başlama…” gibi işe alım kriterleri gençlerin işgücü piyasasına giriş sürelerini uzatabilmekte, bunun yanında firmaya yansıyan kriz ortamında tecrübeli ve daha uzun süre işyerinde çalışan kişilerin işten çıkarımları, genç çalışanların işten çıkarılmasına göre daha maliyetli olarak görülmektedir.

Ülkemiz açısından eğitim düzeyi yükseldikçe işsizlik oranının yükselmesi, ülkemizde eğitim ve istihdam arasındaki uyumsuzluğun boyutlarını da göstermektedir.

 DÜNYADA GENÇ İŞSİZLİK

2019 yılında güncel genç işsizlik ve genel işsizlik rakamlarını karşılaştırdığımızda; Amerika Birleşik Devletleri genç işsizlik oranı % 8,5 (genel işsizlik oranı % 3,7) EURO Bölgesinde genç işsizlik oranı ortalaması yüzde %15,7 (genel işsizlik oranı %7,5) , Almanya’da yüzde 5,1 (genel işsizlik oranı %3,1), Fransa’da yüzde 20,2 (genel işsizlik oranı % 8,7) İtalya’da yüzde 30,5 (%9,9), İspanya’da yüzde 31,7 (%14,7) olarak açıklandı.

Avrupa ile Türkiye’yi karşılaştırdığımız zaman genç işsizlik rakamlarının genel işsizlik rakamlarının ortalama 2 katı seviyesinde gerçekleşmesi ortak bir nokta sayılırken, gençlerde eğitim düzeyi arttıkça Avrupa’da işsizlik oranları düşerken Türkiye’de tam tersi bir durumla karşılaştığımızı söyleyebiliriz.