Her türlü dolandırıcılık görüyoruz.

Yaşıyoruz.

Bir çok dolandırıcılık şekli çıktı.

Telefon ile olanlar ise resmen ar damarı çatlamışlar.

Özellikle yaşlı kesimi dolandırıyor.

Bunlar insanları mağdur ediyorlar.

Bunlara aslında çok ağır ceza gerekli.

Ve bugün ise.

Hani e-ticaret diye bir kavram çıktı ya,

Bir kısım vatandaşlar da bazı satıcılardan bu yolla satın aldıkları ürünlerden kazık yediler ya,

Yetkililer de harekete geçti ve E-ticareti denetim kapsamına almaya karar verdiler.

 “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu”(12 Mart) itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yeni dönemde e-ticaret platformları ve buralarda ürün satan mağazalar sıkı bir şekilde takip altına alınacak. Vatandaşı mağdur eden e-ticaret platformlarına idari para cezaları ve çeşitli yaptırımlar uygulanacak. E-ticaret ile ilgili bu yeni düzenlemeyi değerlendiren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Artık vatandaşı mağdur edebilecek her dikkatsiz adımın ciddi yaptırımları olacak. Böylece e-ticaret sektörüne olan güven daha da artacağı gibi, vatandaşı mağdur eden platformlara 50 ila 500 bin lira arasında idari para cezaları da uygulanacak” dedi.

E-ticaretin hızlı bir büyüme gösterdiğini anlatan Çevikoğlu, “Türkiye’de e-ticaretin hacmi 2020 yılında 200 milyar liranın üzerine çıktı. Bu seviye Türkiye’nin önünde uzun ve başarılı bir yol olduğunu gösteriyor. Bu tip denetim mekanizmaları ile de gelecekte e-ticaretin çok daha hızlı büyümesi teşvik edilmiş olacak” ifadelerini kullandı. Çevikoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “

Pandemi döneminde vatandaşı mağdur etmeye yönelik fiyat belirleyen 40’ın üzerinde satıcı hakkında inceleme başlatmıştık. İnceleme sonucunda birçok üründe fahiş fiyat uyguladığını tespit ettiğimiz satıcılarla yolları ayırdık. Vatandaşın mağdur olmaması var gücümüzle çalışıyoruz”

Yani bundan böyle internetten çamaşır makinesi  siparişi verdiniz,Gele gele oyuncak çamaşır makinesi geldi…

İşte bunların sorumlularını büyük maddi cezalar bekliyor.

E-TİCARET NASIL YAPILIR?

•E-ticaret’e başlamadan önce; en uygun e-ticaret türüne, stoklu ve stoksuz (dropshipping) satışın hangisinin yapılacağına karar verilir, pazar ve ürün araştırması yapılır, gerekli tedarik zinciri sağlanır.

•Satış ve pazarlama mecraları olarak firmaların kurdukları internet siteleri ve/veya internet pazaryerlerinde açtıkları mağazalar kullanılır.Bu mecralar aracılığıyla satış, sipariş, ödeme işlemleri gerçekleştirilir, teslimat takibi yapılır, satış verileri çıkarılır.N11, Hepsiburada, Gittigidiyor, Trendyol, Amazon ve Aliexpress gibi pazaryerlerinde mağaza açtıktan sonra süreci yönetebilmek için Pazaryeri Entegrasyonu yapılmalıdır. En az bu adımlar kadar önemli son aşama ise reklam ve pazarlamadır. Arama motorları ve sosyal medya platformlarına reklamlar vermeli, ürün bilgilerini bu mecralara uyumlu şekilde hazırlamalı; bölge veya müşterilere özel kupon ve kampanyalar tanımlayacak çalışmalar yapılmalıdır.

Dünyanın doğal bir sınırı olduğu için aslında pazarın, yani şirketler olarak büyüyebileceğiniz alanın da bir sınırı vardır. Ancak e-ticaret, gelişmiş lojistik ve tedarik zinciriyle beraber bu sınırları neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Aynı pazara tekrar tekrar ve çok kısa sürede satış yapma imkânı sunuyor. Üstelik dijital araçların artması ile birlikte pazarlama yöntemleri de sürekli gelişiyor.