Sevgili okurlarım Avrupa seyahatim kapsamında, Zonguldak’lı gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya Kuzey Ren-Vestfalya eyalatinde bulunan Gelsenkirchen ve Essen şehirlerini ziyaret ettim.
1960 yılında işçi anlaşması nedeni ile Zonguldak ilimiz ve ilçelerinden Almanya’da çalışmaya giden Zonguldaklı gurbetçilerimiz yoğun olarak Gelsenkirchen – Essen- Oberhausen – Herne – Köln şehirlerinde ikamet etmekte ve burada ciddi manada söz sahibi olmuş durumdalar.
2025 yılı Ramazan Bayramını Zonguldak’lı gurbetçilerimiz ile geçirmek onlar ile bir arada olmak istedim.
Ben Sıcak ve içten şekilde karşılayan başta Almanya Yeniceli’ler Dernek başkanı Yalçın Yirmibeşoğlu – Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Karakulak beyefendilere huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Bayram sohbetinde öğrendiğim bilgilerden fevkalade memnun oldum.
Gurbetçilerimizin bu bölgede ciddi manada ticaret ile uğraştığını çok sayıda gurbetçi hemşerimizin ticari alanda Almanya’da söz sahibi olmaları beni sevindirdi.
HER ALANDA VARIZ
Lokanta işletmeciliğinden – Kuru gıda toptancılığına – market işletmeciliğinden – Otel ve Hasta bakım hizmetlerine - Kozmetik sanayinden – fırın ve üretim tesislerinden her alanda faaliyet gösteren iş adamlarımız ülkemizi gurur ile temsil ediyorlar.
GENÇLERİMİZ GÜZEL EĞİTİM ALIYO
Almanya!ya giden işçilerimizin çocukları ticaretten – sanata – tıp bilimlerinden – mühendisliğe her alanda eğitim alarak güzel kariyer yapmış durumda. Adeta ülkemizin feneri olmuş durumdalar.
Sevgili okurlarım diğer yazılarım ziyaret ettiğim Almanya'daki iş adamlarımız olacak. Hepinize selam ve sevgilerimi sunarım
KISACA ÖZETLEYECEK OLURSAK GELSENKİRCHEN ŞEHRİ
Gelsenkirchen, Almanya'nın batısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yerel idare olarak bağımsız şehir statülü bir kent.
Essen'in 11 km kuzeyinde yer alır. Bochum'a 8 km; Duisburg'a 24 km; Dortmund'sa 26 km ve Düsseldorf'a 38 km uzaklıktadır.
1850'de nüfusu bini bulmayan bir köy olan Gelsenkirchen, ilk kömür ocağının açılmasının (1853) ardından, Ren-Herne Kanalı üzerindeki elverişli konumunun da etkisiyle Ruhr'un bir iç limanı ve sanayi merkezi olarak hızla gelişti. 1875'te tüzel kimlik kazandı; 1928'de de yakındaki Buer ve Horst kasabalarını içine aldı. Daha sonra kentteki hızla yayılan madenciliğinde akımıyla nüfus hızlı bir şekilde yükseldi. Gelsenkirchen II. Dünya Savaşı sırasında bombaların hedefi oldu ve şehir neredeyse tamamen yıkıldı.