Eylem Ertuğrul’dan Maden Arama tepkisi: “Halkımızın yanındayız” Eylem Ertuğrul’dan Maden Arama tepkisi: “Halkımızın yanındayız”

Özellikle pandemi süreci sonrasında vatandaşların tercihleri alternatif tıbba yönelmesiyle ülkede yetişen çok fazla bitkinin faydaları da araştırılmaya başlandı. Bu kapsamda Gilaburu meyvesi de son yılların en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri oldu. Böbrek taşlarından ve kum dökme probleminden şikayet olan vatandaşlar Gilaburu meyvesiyle sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyorlar. 

Zonguldak’ta da ilginin yoğun olduğu Gilaburu meyvesi kullanımı ile ilgili bilgi veren Lokman Baharaçılık’ın sahibi Tahir Buyurucu, 
“Meyve olarak en çok Kayseri'de yetişen bir meyve Gilaburu meyvesi böbrek taşlarını düşürmeye ve eritmeye yarayan çok bilinmeyen bir meyve, 1 milime kadar olan taşları düşürüyor, büyük olanlarıda eritebiliyor. İdrar yollu enfeksiyonuna iyi geliyor.
Sabah, öğlen, akşan aç karnına günde 3 defa bir bardak kullanılıyor. Meyve suyu gibi olduğu için içimi kolay şekerli ve şekersiz üretiliyor, şekersiz olanı daha çok tercih ediliyor.
Bir kilosu 140 liradan satılıyor. 10-15 gün kullanılabiliyor. Şişe bitmeden taş düşebiliyor taşın büyüklüğüne göre erken sonuç alınabiliyor. Kiraza benzeyen bir meyve kaynatılıp suyu içiliyor komposlu gibi tüketilebiliyor.” şeklinde konuştu. 

Gilaburu meyvesi,
Gilaburu bitkisi de geleneksel ve alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılan bitkilerin arasında yer almaktadır ve zaman içerisinde ilaç sektöründe hammadde olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Gilaburu bitkisi Latincede Viburnum opulus L. olarak bilinir. Kuzey Afrika ve Avrasya ormanları civarında, nehir yatakları çevresinde doğal olarak yetişen, 10-1600 metre rakımda yaşayabilen ve bahçelerde de yetiştirilebilen bir süs bitkisidir.

Gilaburu Meyvesi Zonguldak 1

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma