Yanlış yaptığınızın farkında olduğunuz ancak yine de bu davranışa devam ettiğiniz zamanlar oldu mu?
Olduysa neden yanlışa devam ettiğinizin sebeplerini düşünün.
Benim aklıma oldukça muhtemel 2 sebep geliyor;
Buna mecbursunuz veya o yanlıştan bir fayda sağlıyorsunuz.
Biz bu yazımızda 2. Sebep üzerinde duracağız.
Önlem almanın ödemekten daha ucuz ve daha insani olduğunu eminim çoğu işveren biliyordur. Ancak iş bununla ilgili adım atmaya geldiğinde çoğu işverenin bu konuya mesafeli durduğunu görüyoruz.
Burada ilk aklımıza gelen şey buradan bir fayda sağlandığının düşünülmesi ve bu şekilde hareket edilmesi. Ancak unutulmamalı ki tedbir almanın, zaman ve maddi açıdan maliyetlerini karşılamak, oluşabilecek bir iş kazasının maliyetlerinden daha uygundur.
Burada kastettiğimiz, ölümlü bir iş kazasından sonra, birileri bu işin bedelini ödedikten sonra, alınması gereken bütün önlemleri maddi boyutuna bakmadan, zaman geçmeden, hızlı şekilde alan işverenlerdir.
Zamanında bakımı yapılmayan ve güvenlik önlemleri olmayan makineler, rutin kontrolleri yapılmayan tavan vinçleri, kule vinçler, iskeleler, iş makineleri, çeşitli kaldırma-iletme ekipmanları çalışanların canını yakmaya devam ediyor.
Bugün, tam zamanlı olarak, metal üretimi yapan bir fabrikada, yeni işe başlayan iş güvenliği uzmanı meslektaşımla görüşmemde, fabrikada yakın zamanda bir ölümlü iş kazasının olduğunu ve buna bağlı olarak önlemlerin son derece artırıldığını, kişisel koruyucu donanımların görece en kalitelisinin kullanılmaya başlandığını, eğitim programlarının artırıldığını vb. aktardı.
Hatta bu iş kazasından önce fabrikada tam zamanlı bir iş güvenliği uzmanının olmadığını belirtti.
Burada bu fabrikanın işverenlerine şunu sormak lazım.
Bu önlemlerin alınması için neden bir ölümlü iş kazasının olmasını beklediniz?
Birinin ölmesini beklemeden bu önlemleri almış olsaydınız, çok mu maliyetli oluyordu?
Önlemek ödemekten daha ucuz, bunu çalıştığımız işyerlerinde bir politika olarak belirlemek için önümüzde çok fazla örnek var. Bunun gibi örnekleri toplayıp kurullarda, toplantılarda işverenlere sunmak gerek. İkna etmek gerek. Tabii güvenlik kültürü oluşmuş bir firmada çalışıyorsanız zaten böyle bir sorununuz olmayacaktır.
2023 Türkiye’sinde durumun ne kadar ciddi olduğunu, 2023’ün ilk 3 ayında yaşanan ölümlü iş kazalarıyla özetleyerek yazımı bitirmek istiyorum.
2023 yılının ilk 3 ayında en az 463 çalışan hayatını kaybetti. Tabi burada tarım çalışanlarının sigortasız olduğunu ve bazı kazalarında kayıtlara geçmediğini belirtmek gerek.
Tekrar etmek gerekirse ‘’Önlemek Ödemekten Daha Ucuz ve İnsanidir’’
Yeni yazıda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.