Yeni sıkım zeytinyağları piyasaya sürdülmeye başlandı. Bunların bir kilogramının fiyatı 500 lirayı bile bulabiliyor. Hal böyleyken bazı satıcıların özellikle Pazar yerleri ile bazı marketlerdezeytinyağı adı altında sahte yağ sattıkları bir gerçek.
Zonguldak’ta da böyle satışlar eskiden beri var. Özellikle üstü arapça yazılı yağlara dikkat etmek gerekiyor. Satıcı bunun zeytinyağı olduğunu öne sürüyor ama üstündeki yazıyı çözmeniz olanaksız olduğundan sahtekarlığa maruz kalabiliyorsunuz.

Böyle bir durumda yapabsileceğiniz tek şey İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne başvurarak yağın incelenmesini istemek.

Özellikle sahtecilik zeytinyağında ortaya çıkıyor.

Sabah pencereleri açmayın! Sabah pencereleri açmayın!

Sağlık açısından en faydalı yağlardan bir tanesi zeytinyağı. Piyasada gerçek zeytinyağını ne kadar bulabiliyoruz? Piyasada zeytinyağı adıyla satılan yağların bird bölümü sahte yağlardan oluşuyor.

Çünkü özellikle zeytinyağı kıvamlı bir yağ olduğundan pamuk yağı ve diğer yağlarla karıştırılıp bir de renklendirici ve aromalarla yapma zeytinyağları oluşturuluyor.

Piyasa fiyatlarından daha düşük rakamlara satılan zeytinyağlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar gerçek zeytinyağı için şu bilgileri veriyorlar:

-Meyvemsi bir aroma vardır. Yani bunu belirlemenin yolu da zeytinyağını bardakta sallayarak ısıtıyoruz.

-Isıttıktan sonra aldığımız koku yeni biçilmiş çim, elma, çilek veya meyvemsi bir aromaysa bu gerçekten zeytinyağıdır.

-Gerçek zeytinyağı hem fiyatından hem renginden hem ağızda oluşturduğu bu kıvamlı lezzetinden ve hafif yakıcılığından anlaşılır ve o yakıcılık gelir ve geçer. Dolayısıyla doğal ve gerçek zeytinyağı bu şekilde anlaşılır. (Sermet Aksu)

Editör: Virda Şahin