Ormancılık çok önemli ve değerli.

Ormanlarımız.

Zonguldak içinde önemli.

Ülkemizin en yoğun ormanlarına sahibiz.

Sadece Zonguldak değil.             

Bartın ve Karabük’ de dahil.

Orman bölge müdürlüğümüz de çok müthiş çalışıyor.

Oranlarımız yaşıyor.

Yaşatılıyor.

Bugün her yıl dikilen 300 milyon fidan konusunu yazacağız.

Değerlendireceğiz.

Ormanlar bizim için oksijenimiz.

Nefes almamızı sağlayan.

En büyük gerçeğimiz.

Evet, devamla.

Bir dünya çevre gününü daha geride bıraktık.   

5 Haziran dünya çevre günü için de birçok açıklamalar gündeme geldi, birçok mesajlar yayınlandı, birçok konuşmalar yapıldı…

Bunların en ilginci de Orman Genel Müdürlüğünden gelen açıklamaydı.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, tüm dünyada neredeyse yarım asırdır 5 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Çevre Günü kapsamında ormanların önemine dikkat çeken yazılı bir açıklama yaptı. Ormanların insan hayatındaki yaşamsal önemine vurgu yapan Karacabey, yangın sezonuna girildiğine dikkat çekerek, ormanı korumanın herkes için bir vatandaşlık görevi olduğunu belirtti.

Açıklamasında, ağaçların sadece oksijen üretmediğini, aynı zamanda suyu koruyup, selleri ve erozyonu önlediğini, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmamızı sağladığını dile getiren Karacabey, “Dünya genelinde 1,6 milyon insan geçimini ormanlardan sağlıyor. Buna karşın her yıl dünyamızda ortalama 13 milyon hektarlık orman varlığı yangınlar veya çeşitli sebeplerden zarar görüyor. Ülkemiz ise dünya genelinde orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biri. Türkiye’de 22,9 milyon hektar ormanlık alan bulunuyor. OGM olarak her yıl ülkemize ortalama 300 milyon yeni fidan kazandırıyoruz. 2023 hedefimiz ise orman varlığımızı yüzde 30’a çıkarmak ve 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak” diye aktardı. 

Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 5 Haziran 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirve günü “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edildi. O tarihten bu yana çevre sorunlarına karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, halkı bilinçlendirmek üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması ‘Ekosistem Restorasyonu’ olarak belirlendi.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ HAKKINDA

Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır.

Çevrenin birçok sorunu vardır ve en önemlilerinden birisi ise yok olmayan atıklardır…

2018 Dünya Çevre Gününün sloganı “Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et (BeatPlasticPollution)” olarak belirlenmişti. Plastik atıkların doğa ve yaban hayatı ile insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması doğrultusunda insanların günlük hayatlarında değişiklikler yapması çağrısında bulunulmuştu.

Dünyada bir dakikada 1 milyon plastik su şişesi satın alınmakta ve her yıl 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketilmektedir. Kullandığımız plastik ürünlerin %50’sini tek kullanımlık ürünler oluşturmaktadır. Okyanuslarda bir yılda biriken plastik dünyanın etrafını dört kez dönebilecek miktarda olup, tamamen çözülene dek 1000 yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Plastikler insan bedenine de doğrudan zarar vermekte olup,  olumsuz etkiler mikro plastikler aracılığıyla insanların su ve gıdalarına kadar ulaşabilmektedir.

Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan “Çevre ve İklim Değişikliği” Faslı kapsamında “atık yönetimi” alanında da Avrupa Birliği müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır. Çevrenin korunmasına ilişkin AB düzenlemelerine uyum, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesini, kullanım ve içme suyunda temizlik ve hijyen güvencesini, atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunmasını, kamuya açık ortamlarda gürültü kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamakta, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yetişmesini güvence altına almaktadır.