Bu hafta önemli günleri görüyoruz.

Yaşıyoruz.

21 Eylül Dünya Barış günüydü.

Bu hafta ise dünya işitme engelliler haftası olarak kutlanıyor.

Tabi ki engelliler haftamız da ayrıca var.

Biz dünya işitime engelliler haftasından bahsedelim.

 Söz edelim.

Onları da hatırlayalım.

Bilgiler verelim istedim.

Nedir?

Neleri kapsar.

19-25 Eylül Dünya İşitme Engelliler Haftasında ilimizde bir etkinlik yapıldı mı?

Bilemiyoruz.

Bizler ise yazarak desteğimizi verelim.

Detayları da köşemizde paylaşalım..

Normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamayanlar olarak tanımlanan ‘Engellilik’, farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik ve süreğen engelli olmak üzere beş temel başlıktan oluşmaktadır.

Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak hükümetlerin ve mahalli idarelerin görevleridir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile özürlü bireylerin hakları anayasal düzende koruma altına alınmıştır. Dünyada da engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı günler ve haftalar belirlenmiştir. Belirlenen haftalardan biri ise “19-25 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası”dır

İŞİTME NEDİR

İşitme eylemi, başlı başına oldukça sistematik ve düzenli gerçekleşen bir eylemdir.Bu eylem gerçekleşirken, kulağın her bölümünün ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır.Ses dalgaları, kulak kepçesi tarafından toplanarak, kulak kanalı yoluyla orya kulağa taşınır.

Bu ses dalgaları iç kulakta yer alan örs, çekiç ve üzengi kemiklerini titreştirerek iç kulağa geçer.Ses dalgaları, kokleadaki sıvı içerisinde bulunan sinir hücrelerini uyarır.Uyarılan sinir hücreleri, ses dalgalarını elektriksel yolla beyne iletir.Beyin, gelen ses dalgalarını anlamlandırır ve işitme eylemi gerçekleşmiş olur.

İŞİTME KAYBI NEDİR?

Doğuştan önce veya doğuştan sonra meydana gelen nedenlerle, kulağın ses duyma özelliğini tamamen veya kısmen kaybetme durumuna, işitme engeli ya da işitme kaybı denir. İşitme kaybında kulak, işlevini çok az gerçekleştirebilir ya da hiç gerçekleştiremez. Bu engel kaybı, odyogram denilen bir test aracılığıyla ölçülmektedir.

İŞİTME KAYBININ TEDAVİ YÖNTEMİ

Gelişen bilim ve teknoloji dünyasında, kulağın cihazlandırılması, son yıllarda bu engel türünün insanlara verdiği dezavantajı azaltmak için, oldukça popüler hale gelmiştir. Kulağın cihazlandırılması, duyma kaybının derecesine ve nedenine göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin iç kulaktaki bir nedenden dolayı oluşan işitme kaybı, kalıcı bir kayıptır ve tedavisi daha zordur. Günümüzde en popüler cihazlandırma, kulak arkasına yerleştirilen cihazlardır.Bu cihazların oldukça farklı çeşidi de bulunmaktadır.Fakat günümüzde son yıllarda oldukça gelişmiş olan koklear implant yöntemi, işitme kaybının tedavisinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır.

İŞARET DİLİ TERCÜMANI KİMDİR?

İşaret dili tercümanı; işaret dilini sözlü ya da yazılı olarak tercüme eden kişidir. İşaret dili tercümanları; işitme ya da konuşma engeli olan bireylerin işaret dili ile söylediklerini, işaret dili bilmeyenlere sözlü ya da yazılı olarak aktarırlar.

İŞARET DİLİ TERCÜMANI NE İŞ YAPAR?

İŞARET DİLİ TERCÜMANININ GÖREV TANIMI NELERİ KAPSAR?

İşaret dili tercümanının bazı görev ve sorumlulukları şöyledir:

Meslek kurallarına uygun davranmak,

Beden dili ve işaret dili ilişkisini kurarak iletişimi sağlamak,

Dil ve konuşma bozukluğu, işitme ve konuşma engeli gibi rahatsızlıkları olan engelli bireylerin gramer ve yazım kurallarına uygun olarak işaret dili ile iletişim kurmalarını sağlamak,

İşaret dilinin gramer kurallarına göre cümle yapısını tanıtmak,

Bilgilerin birleştirilmesini sağlayarak işaretleri tanıtmak,

Plan, program ve iş organizasyonu yapmak,

Sözel dilde anlatılanları işaret diline, işaret dilinde anlatılanları da sözel dişe çevirmek,

Kalite yönetim sistemine uygun çalışma göstermek.

İŞARET DİLİ TERCÜMANI NASIL OLUNUR?

İşaret dili tercümanı olmak için alınması gereken eğitimler şu şekildedir:

Lisans ya da önlisans düzeyinde üniversite mezunu olmak,

Halk eğitim merkezlerinde ve özel eğitim kurumlarında verilen İşaret Dili Öğreticisi ve Tercümanı eğitim programlarına katılmak.

Dünya işitme engelli haftasının kutlarken, engellilerimize her zaman sahip çıkalım, yardımcı olalım, onların da yanlarında olduğumuzu hissettirelim.