Bilindiği gibi 40-50 yıldır Zonguldak’ın Düşman İşgalinden kurtuluşu palavraları sürüyor. Eskiden yoktu, sonra “her ilin var da bizim neden yok” denilerek “kurtuluş günü” icat edildi.  Bizler bu kurtuluş palavralarının ilk yıllarında düşman askerlerinin Türk askerleri tarafından kovalanıp tam eski Valilik binası önünde yerlere yatırılıp bir de süngülendiği sahnelerine de çok tanık olduk.

Sonraları bu uyduruk senaryolardan vazgeçildi, ne de olsa Avrupa Topluluğuna girecektik ve Fransa’ya da ayıp olurdu, Fransa topluluğun önde gelen üyesiydi…

Öyle böyle 80 sene geçti bizi hala almadılar biz de hala akıllanmadık, bu işgal palavralarına devam ettik…

“Böyle bir işgal hiç olmadı, dedelerimiz bize anlattı, eğer işgal vardıysa nerede bu işgal ordularının karargâhı, nerede asılan bayraklarının bir fotoğrafı, ne zaman işgal güçleriyle Türk güçleri çarpıştı, nerede çarpıştı, kaç ölü kaç yaralı var?” diye sorarak kurtuluş gününün aksayan yönlerini deşifre ettik ve hatta bir eski belediye başkanımız da çıktı “ben genelkurmaya sordum böyle bir işgal hiç olmamış” diye açıklama yaptı…

Ama biz yine de anlaşılmaz nedenlerle bu Zonguldak’ın kurtuluş günü olarak ilan edilen her 21 Haziran’da bu palavradan olayı kutlamaya devam ettik,  sonraları birileri biraz akıllandı da bu işgal ve kurtuluş palavrasını “ekonomik işgalden kurtuluş” şeklinde revize etti ama devletin protokolü hala bu tür asılsız olaylara alet edildi.

Zonguldak’ın kurtuluşu palavra da Ereğli’de her 18 Haziran’da kutlanan “Ereğli’nin Fransız işgalinden kurtuluşu” palavra değil mi?

O da palavra!

Alın size kanıtı; hem de Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynaklarından, iyi okuyun;

“1914 yılında I. Dünya savaşının başlaması ile birlikte kömür ocaklarının işletim hakkı Almanlara verilir. Buna kızan Ruslar, 2 yıl süreyle Karadeniz Ereğli kıyılarını sık aralıklarla bombardımana tutarlar. Dünya savaşının ardından Anadolu'nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Fransızlar Karadeniz Ereğli'ye gelirler ancak işgal etmeyi başaramazlar. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul'dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Zonguldak'a ve Karadeniz'e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir. 9 Şubat 1920 günü Alemdar'ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli'ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır.”

Gördünüz ve okudunuz işte…

Koskoca devletin bir bakanlığının bir il müdürlüğü açıkladığı belgelerde böyle buyuruyor,

Koskoca devletin başka müdürlükleri de bunu hiçe sayıp kurtuluş senaryoları yazıyor, valiliği, kaymakamlığı, belediye başkanlığını ve diğer il müdürlüklerini buna alet ediyor…

Evet baylar bayanlar;

Burası Türkiye;

Olmuyor böyle!..